Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ψωμί μήλου - καραμέλλας




Υλικά:
1 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του τσαγιού σόδα φαγητού
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
2 αυγά
2 βανίλιες
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι στη μύτη απο το κουταλάκι
2 κούπες μήλα κομμένα σε τετραγωνάκια (αν θέλετε καί με τη φλούδα) - μήλα Golden ή και τα γνωστά μας κόκκινα
Σως καραμέλας*
Μείγμα crumb (1 κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα, 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 5 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου)

Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε (1 μεγάλη φόρμα κέικ ή 2 μικρότερες χάρτινες φόρμες κέικ).
Σ ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ως να γίνουν σαν κρέμα. Σε άλλο μπωλ διαλύουμε τη σόδα στο λεμόνι (στην αρχή θα αφρίσει), και μόλις διαλυθεί καλά προσθέτουμε το μείγμα σόδας-λεμονιού στο βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη βανίλια και τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί με μιξεράκι χειρός μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, χτυπώντας πάντα, μέχρι να έχουμε μια πυκνή ζύμη. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε με το χέρι.
Εν τω μεταξύ, σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύουμε τα υλικά του crumb με το χέρι μέχρι να έχουμε χοντρά 'ψίχουλα'.
Αν φτιάχνουμε το ψωμί μας σε μία φόρμα: Απλώνουμε τη μισή ζύμη στον πάτο της βουτυρωμένης φόρμας. Απο πάνω απλώνουμε τα μισά crumbs (ψιχουλιαστή ζύμη) και μια γενναία δόση σως καραμέλας. Επαναλαμβάνουμε (ζύμη- ψίχουλα- σως). 
(αν φτιάχνουμε το ψωμί σε δυο μικρές φορμίτσες του κέικ κάνουμε το ίδιο, αλλα με τις μισές αναλογίες)
Ψήνουμε για μια ώρα (τη μια μεγάλη φόρμα), ή για 30 λεπτά (αν έχω δύο μικρές). Το ψωμί είναι έτοιμο αν βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του περίπου και βγει 'στεγνή'.
Αν πάρει αρκετό χρώμα πριν ψηθεί καλά στο εσωτερικό απλά σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε όσο ακόμα χρειαστεί.
Βγάζουμε απ το φούρνο και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.
Αφού κρυώσει μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένο καλά με χαρτί ή μεμβράνη, για 2 μέρες περίπου. 

* Σως καραμέλας: θα χρειαστούμε:
1 κούπα βούτυρο
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 κούπα και 3/4 καστανή ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
2 βανίλιες

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το γάλα και τις ζάχαρες. Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να βράσει το μείγμα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για ένα λεπτό.
Αποσύρουμε απ τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει λείο και ομοιόμορφο.
Η σως μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένη μέχρι και 2 εβδομάδες.

(http://myfavoritethings-miranda.blogspot.gr/2012/10/caramel-apple-bread-by-domestic-rebel.html)