Θα χρειαστείτε:
-2 κιλά γάλα (το πιό εύκολο να βρείτε στην πόλη είναι το αγελαδινό. Η ποιότητα του γάλακτος παίζει μεγάλο ρόλο. Το θεσσαλικό-λαρισινό πχ ΘΕΣγάλα -αλλά και το ΕΒΟΛ του Βόλου, καί το Ροδόπη απ όσο γνωρίζω- είναι αληθινό παστεριωμένο γάλα και όχι σκόνη με νερό.)
-2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι πρόβειο ('ζωντανό' - δηλαδή απο γαλακτοπωλείο)
-Προαιρετικά: 1 κρέμα γάλακτος Light (λιπαρά 12-20% , των 200/ 250 ml)
Εκτέλεση συνταγής:
Βραζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. (μαζί με την κρέμα γάλακτος εφ όσον το επιθυμούμε. Η κρέμα θα αυξήσει λίγο τα λιπαρά του γιαουρτιού, αν και θα συγκεντρωθούν κυρίως στην πέτσα. Η πέτσα είναι και το επιθυμητό, γι αυτό και η πρόσθεση της κρέμας).
Όταν φτάσει να αρχίσει να ανεβαίνει στην κατσαρόλα, αφρίζοντας είναι η ώρα να το κλείσουμε. Το άφρισμα είναι καλό, θα βοηθήσει στη δημιουργία πέτσας. Αλλά προσοχή, μην το κάψουμε κιόλας γιατί θα τσικνίσει!
Έχουμε ήδη έτοιμα τα δοχεία όπου θα πήξει το γιαούρτι μας ως εξής: (Πήλινα είναι τα προτιμότερα, αλλά και βαθιές πιατέλες κουζίνας αν θέλουμε, ή κάποιο πυρίμαχο σκεύος.)
Πάνω στο τραπέζι όπου θα φτιάξουμε το γιαούρτι στρώνουμε το κάτω μέρος μιας κουβέρτας. Πάνω, στο σημείο όπου θα ακουμπήσουν τα δοχεία βάζουμε εφημερίδες - για να μη λερώσουμε κατα λάθος. Ακουμπάμε πάνω τα δοχεία.
Ρίχνουμε μέσα στα δοχεία με προσοχή το γάλα που έχουμε μόλις κατεβάσει απο τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει στους 50 βαθμούς, ή και λίγο πιο κάτω. (μετράμε τη θερμοκρασία με το ειδικό θερμόμετρο κουζίνας - πολύ σημαντικό εργαλείο). Το καλοκαίρι, στις μεγάλες ζέστες, θέλει τουλάχιστον 15-20 λεπτά να φτάσει σ αυτή τη θερμοκρασία. Το χειμώνα σίγουρα λιγότερο. Αποφεύγουμε να δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία κάθε τρεις και λιγο, και πάντα τη δοκιμάζουμε στο ίδιο σημείο - κάπου στο κέντρο του σκεύους. Αυτό για να μη χαλάσουμε την πέτσα -εφ όσον μας αρέσει βέβαια. Όταν δούμε ότι έφτασε στους 50 βαθμούς και λιγο πιο κάτω προσθέτουμε το πρόβειο γιαούρτι, αφού πρώτα το αραιώσουμε με λίγο απο το ζεστό γάλα, απο τα δοχεία. (Το γιαούρτι το προσθέτουμε στο σημείο όπου μετρούσαμε τη θερμοκρασία, όπου έχει σχηματιστεί μια μικρή τρύπα στην πέτσα. Αν έχουμε δυο δοχεία βάζουμε μισή ποσότητα στο ένα δοχείο και μισή στο άλλο.) Ανακατεύουμε στο σημείο εκείνο με ένα μικρό κουταλάκι, προσεχτικά, με μικρούς κύκλους. Λιγο λίγο το γιαούρτι διαλύεται μέσα στο γάλα, δε χρειάζεται να φύγουμε από το σημείο εκείνο.
Σκεπάζουμε το σκεύος ή τα σκέυη με κάποιο πιάτο ή δίσκο. Φέρνουμε προσεκτικά απο πάνω την κουβέρτα, τη διπλώνουμε μια, δυο φορές, να 'τυλίξει' καλά τα δοχεία, να είναι ζεστά και προφυλαγμένα.
Αφήνουμε τη γιαούρτη να πήξει για τρεις ώρες περίπου. Ξεσκεπάζουμε απο την κουβέρτα, αφαιρούμε τα πιάτα, σκεπάζουμε με μια ελαφριά πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει άλλες δύο ώρες τουλάχιστον. Μετά βάζουμε τα δοχεία στο ψυγείο και τα κόβουμε μετά απο 5-6 ώρες. Στο σημείο όπου θα κόψουμε τη γιαούρτη θα βγάλει νερό, αλλά έτσι θα γίνει και η υπόλοιπη πιό πηχτή. Αν θέλουμε βάζουμε ένα κομμάτι ψωμί εκεί να ρουφήξει τα υγρά.
Γίνεται πολύ νοστιμότερο απο το αγελαδινό που θα βρείτε έξω, και πιό ελαφρύ απο το πρόβειο. Πολύ σημαντικό βεβαια είναι το καλό γάλα.
Καλή επιτυχία!