Θα χρειαστείτε:
1 1/2 κούπα τσαγιού καρύδι χοντροτριμμένο
1 1/2 κούπα τσαγιού αλεύρι ρυζιού (περίπου, αν χρειαστεί προσθέτετε μια δυο κουταλιές της σούπας ακόμα)
1/2 κούπα τσαγιού βούτυρο πρόβειο (που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου 1 ώρα τουλάχστον για να μαλακώσει)
1 κουταλιά σούπας ρακόμελο (ή κονιάκ)
5 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη (αν βάλετε κονιάκ ίσως θελήσετε να προσθέσετε μισή κουταλιά ζάχαρη ακόμη)
1 κουταλιά σούπας χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού1/2 κουταλάκι του τσαγιού σόδα μαγειρική
Άχνη κοσκινισμένη για το πασπάλισμα
Πώς θα τα φτιάξω:
Σε βαθιά λεκανίτσα βάζω το καρύδι , το βούτυρο, το ρακόμελο και την άχνη.
Προσθέτω λίγο λίγο τη μια κούπα με το αλεύρι ρυζιού ζυμώνοντας με τα χέρια.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό, τα προσθέτω στη ζυμη μου και προσθέτω την υπόλοιπη μισή κούπα αλεύρι ζυμώνοντας. Αφού ενωθούν καλά τα υλικά τρίβω τη ζύμη σε ψίχουλα με τα χέρια μου. Τη θέλω όλη ψιχουλιαστή.
Σχηματίζω κουραμπιεδάκια παίρνοντας μια χουφτίτσα ψίχουλα στην παλάμη μου και σφίγγοντάς τα απαλά, ανοιγοντας και κλείνοντας την παλάμη, μέχρι να σχηματιστεί μπαλάκι που να στέκεται. Δεν σφίγγω υπερβολικά, όσο χρειάζεται για να έχω σταθερό μπαλάκι. Τοποθετώ σε βουτυρωμένη λαμαρίνα φούρνου ή σε φύλλο σιλικόνης πάνω στη λαμαρίνα και συνεχίζω με την υπόλοιπη ζύμη ώσπου να γίνει όλη μπαλάκια.
Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Κλείνω το φούρνο και τ αφήνω άλλα 5 λεπτά. Παρακολουθώ ως να δω όμορφα ξεροψημένους κουραμπιέδες.
Βγάζω απ το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν καλά πριν τους περάσω με άχνη.
Για να γίνει αυτό βάζω σε μια λεκανίτσα άχνη ζάχαρη, κυλάω τον κάθε κουραμπιέ καλά μέσα να πάρει άχνη απο παντού και τοποθετώ στην πιατέλα μου. Πάνω απο κάθε στρώση κουραμπιεδων πασπαλίζω με κοσκινισμένη άχνη να είναι καλά χιονισμένοι.
Καλή επιτυχία!