κυβάκια μήλου καθαρισμένου 1 1/2 ποτήρι
καρυδια χοντροτριμμενα 1 1/2 ποτηρι
κανελλα
καρυδια χοντροτριμμενα 1 1/2 ποτηρι
κανελλα
λιγο μελι
(προαιρετικά: 1 κούπα σταφίδες)
δυο πορτοκαλια (χυμος)
δυο κουταλιες σουπας μελι
1 1/2 ποτηρι του νερου μεγαλο καστανη ζαχαρη
3/4 ποτηριου ελαιολαδο
μισο ποτηρακι κρασι (λευκό ή κόκκινο για λίγο πιό δυνατή γεύση)
1 1/2 ποτηρι του νερου μεγαλο καστανη ζαχαρη
3/4 ποτηριου ελαιολαδο
μισο ποτηρακι κρασι (λευκό ή κόκκινο για λίγο πιό δυνατή γεύση)
φαρινα που φουσκωνει
λιγη σοδα μαγειρικη (στη μυτη απο το κουταλακι)
κοβω τα μηλα σε κυβους ανακατευω με τα καρυδια την κανελα και λιγάκι μελι σε ενα δοχειο, τα αφηνω
σε λεκανη βαζω το χυμο απο τα δυο πορτοκαλια, το λαδι, το κρασι τη σόδα κ τη ζάχαρη
ανακατευω με το χερι και προσθετω το αλευρι λιγο λιγο , μαζι με το μελι
ανακατευω μεχρι να γινει ενας πηχτος χυλος οπως του κεικ
Προσθετω το μειγμα μήλων, καρυδιών, κανέλλας και ανακατεύω καλά ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Λαδώνω καλά ένα μεγάλο στρόγγυλο ψηλό ταψί, πασπαλίζω με λιγο αλεύρι τον πάτο (το τινάζω μετά) και λίγη καστανή ζάχαρη στον πάτο επίσης στο τέλος.
Αδειάζω μέσα το μείγμα, να είναι περίπου 1 1/2 δάχτυλο στο ύψος, πασπαλίζω και πάνω αν θέλω με λίγη ζάχαρη και ψήνω στους 190-200 βαθμούς για 45- λεπτά, χαμηλώνω στους 170 , σκεπάζω με αλουμινόχαρτο αν χρειάζεται, και ψήνω για 15 περίπου λεπτά ακόμα. (εξαρτάται απο το φούρνο και το ύψος της ζύμης μέσα στο ταψί) μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.
σε λεκανη βαζω το χυμο απο τα δυο πορτοκαλια, το λαδι, το κρασι τη σόδα κ τη ζάχαρη
ανακατευω με το χερι και προσθετω το αλευρι λιγο λιγο , μαζι με το μελι
ανακατευω μεχρι να γινει ενας πηχτος χυλος οπως του κεικ
Προσθετω το μειγμα μήλων, καρυδιών, κανέλλας και ανακατεύω καλά ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Λαδώνω καλά ένα μεγάλο στρόγγυλο ψηλό ταψί, πασπαλίζω με λιγο αλεύρι τον πάτο (το τινάζω μετά) και λίγη καστανή ζάχαρη στον πάτο επίσης στο τέλος.
Αδειάζω μέσα το μείγμα, να είναι περίπου 1 1/2 δάχτυλο στο ύψος, πασπαλίζω και πάνω αν θέλω με λίγη ζάχαρη και ψήνω στους 190-200 βαθμούς για 45- λεπτά, χαμηλώνω στους 170 , σκεπάζω με αλουμινόχαρτο αν χρειάζεται, και ψήνω για 15 περίπου λεπτά ακόμα. (εξαρτάται απο το φούρνο και το ύψος της ζύμης μέσα στο ταψί) μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό.