Δόση για ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών
4 κούπες μεγάλες αλεύρι βρώμης
2 κούπες ξανθή ζάχαρη (αν δεν το θελετε πολυ γλυκο βαλτε 1 1/2 κουπα, ή και 1. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή ζάχαρη, θα χασει λιγο την καραμελλωμένη υφή αλλά δεν πειράζει).)
2 κουταλιές σούπας μέλι
κεφίρ όσο πάρει (ή γιαούρτι)
μια κούπα μεγάλη σταφίδες
προαιρετικά μία κούπα χοντροκοπανισμένο καρύδι
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένο σε μια κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
λίγο βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσθέτω το κεφίρ, η το γιαούρτι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με κουτάλι της σούπας. Όταν το μείγμα γίνει περίπου σαν χυλός κέικ προσθέτω το μέλι και μετά τη σόδα διαλυμένη σε χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά, προσθέτω τελευταίες τις σταφίδες (και τα καρύδια αν θέλω,
Ψήνω στους 175-180 βαθμούς για μισή ώρα. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και αφήνω άλλα 15 λεπτά. Σβήνω το φούρνο και αφήνω το σταφιδόψωμο μέσα για άλλο ένα τέταρτο της ώρας. (στα 45 λεπτά δοκιμάζω λίγο, αν θέλει κι άλλο ψήσιμο αφήνω 5 λεπτά ακόμη, εξαρτάται απ το φούρνο)
Αφήνω να κρυώσει και απολαμβάνω. :)
Καλή επιτυχία!