Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μικρές κουταλιές χαράς

Σπιτική 'μερέντα' χωρίς ζάχαρη, με φυσικά υλικά.




Για μια μερίδα (ένα μπωλάκι) θα χρειαστούμε:

1 μπανάνα πολύ ώριμη (αν δεν είναι την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες) 
1 κουταλιά σούπας κοφτή κακάο (όχι σοκολάτα γιατί περιέχει ζάχαρη αλλά καί τεχνητές αρωματικές ύλες)
μισό κουταλάκι χυμό φρεσκοστιμμένου λεμονιού
μια πρέζα κανέλλα (κεϋλάνης, στα καλά μπαχαράδικα)
ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι (προαιρετικά, αν είστε γλυκαντζήδες)

Κόβουμε τη μπανάνα σε ροδέλλες, ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού και τη χτυπάμε στο μούλτι, ή σ ένα μπωλ με το μιξεράκι χειρός. Προσθέτουμε την κανέλλα και το κακάο και χτυπάμε για λίγα δεύτερα ακόμη, ως να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δοκιμάζουμε, κι αν τη θέλουμε πιό γλυκιά προσθέτουμε λίγο μέλι.
Αφήνουμε στο ψυγείο, σε κανονική ψύξη, να σταθεί 3-4 ώρες, ως να πήξει ελαφρά.
Καταναλώνουμε πάραυτα.


(ΥΓ Α' πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό γλυκό καθώς η μπανάνα, το κακάο και το μέλι μας παρέχουν πλήθος πολύτιμων συστατικών, αλλά και η κανέλλα κεϋλάνης είναι αντιοξειδωτική και βοηθά τη μνήμη. Μαζί με το λεμόνι συνιστάται ιδιαίτερα για τις γυναίκες, καθώς αποτελεί άριστη πηγή απορροφήσιμου ασβεστίου.
ΥΓ Β' Πρόκειται επίσης για ένα καλό σφηνάκι σεροτονίνης, που μας φτιάχνει άμεσα τη διάθεση.
ΥΓ Γ' Για έξτρα απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι απο τη μερέντα αυτή μέσα στο γάλα ή στον καφέ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου