Υλικά
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι ή και τα δύο)
μια πρέζα αλάτι
3/4 ποτηριού ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού φουσκωτά μαγειρική σόδα
κοπανισμένη μαστίχα αν σας αρέσει (δε βάζω)
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός του λεμονιού
οι κούπες του λεμονιού (να βράσουν μαζί με το σιρόπι)
βανίλια (βάζω φυσική, δυο πρέζες)
Βάζω σε λεκανίτσα το σιμιγδάλι, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτω λιγο λιγο το χυμό ανακατεύοντας με το χέρι.Λιγο πριν το τελος προσθετω τη σόδα διαλυμένη σε λιγο χυμό πορτοκαλιού η μανταρινιού, και το άρωμα αν θέλω.
Αφήνω το μειγμα για μισή έως μια ώρα, για να 'φουσκώσει' το σιμιγδάλι. Το ριχνω σε λαδωμένο ταψί του φούρνου. Ψήνω σε φούρνο που έχω προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά, ως να γινει η επιφάνεια χρυσοκάστανη.
20 λεπτά περίπου πριν να βγει το γλυκό ξεκινάω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά μαζί (και τις κούπες του λεμονιού, και μια δυο πορτοκαλιού αν θέλω), και βράζω. Αφού πάρει βράση το σιρόπι το αφήνω να βράσει στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Υπολογίζω και τελειώνω το σιρόπι την ώρα που βγαίνει το γλυκό.
Μόλις βγει το γλυκό το χαράζω σε κομμάτια μέσα στο ταψί, και το περιχύνω με το καυτό σιρόπι. Αφήνω να το πιεί. Αν θέλω γαρνίρω με αμύγδαλα.
* Αν θέλω αντικαθιστώ τα δυο απο τα τρία ποτήρια χυμού με ένα τενεκεδάκι σουρωτή.
* Όταν σιροπιαστεί το γλυκό είναι μαλακό και τρίβεται σχετικά εύκολα, οπότε κόψτε και σερβίρετε σε πιατέλα με προσοχή. Αφού μπει στο ψυγείο όμως σφίγγει αρκετά.
Συνέντευξη πάνω στην ποίησή του, που παραχώρησε ο Δημήτρης Χριστοδούλου στη Θεανώ Κυριάκη στις 13 Απριλίου 1989. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο σπίτι του, στην οδό Σαντοβίτσης 11, στην Αθήνα.
Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=seAyEHjRczo&playnext=1&list=PLk1hDQzJJXZKGx143skSrPcIQWXONw2G3&feature=results_main
Στη θέση της οδοντόκρεμας, η οποία συνήθως περιέχει φθόρο, αυτή η σκόνη λευκαίνει, αρωματίζει και φυσικά καθαρίζει εξαιρετικά τα δόντια. Μην ξεχνάτε μετά τα δόντια να βουρτσίζετε πάντα και... τη γλώσσα σας καθώς εκεί 'κάθονται' πάντα κάποια βακτήρια του στόματος.
Υλικά 2 κ.σ. (κουταλιές της σούπας) ξερό φασκόμηλο τριμμένο στο μπλέντερ, λίγο γαρύφαλλο τριμμένο
περασμένο κι αυτό μαζί στο μπλέντερ, 1 κ.σ. κανέλλα κεύλάνης σε σκόνη, 1 κ.σ.
κουρκουμά, και 1 κ.σ. καλά κοσκινισμένη στάχτη απο το τζάκι - απο ξύλο καθαρό, χωρίς φυσικά στάχτες τσιγάρου, στάχτες απο ξύλα με βερνίκι κλπ- (αν δεν
έχουμε μπορούμε να βάλουμε ελληνικό καφέ σε σκόνη που τον έχουμε 'κάψει'
σε τηγανάκι ως να γίνει μαύρος και αφήσει να κρυώσει).
Βρέχουμε
την οδοντόβουρτσα, τη βουταμε στη σκόνη και βουρτσίζουμε τα δόντια μ
αυτή. Ξεπλενουμε τα δόντια μας κανονικά.
* Αν θέλουμε στη
θέση της στάχτης προσθέτουμε σόδα φαγητού (όχι και τα δύο μαζί όμως). ** Ο κουρκουμάς και η στάχτη λευκαίνουν τα δόντια.
***Το μείγμα των σκονών αυτό είναι καθαριστικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητησιακό και απολυμαντικό. (και φυσικά πολύ αρωματικό) **** Υπ όψιν οτι η οδοντόβουρτσα θα γίνει κίτρινη, τα δόντια όμως σαν παιδιου.
..Σχέδια που εγκαταλείπουμε.Αποφάσεις που φοβηθήκαμε να πάρουμε. Προσδοκίες των άλλων απο εμάς που τις τροφοδοτήσαμε κι ας ξέραμε τι επικίνδυνο ήταν. Δικές μας απαιτήσεις απ’τους άλλους, ενώ μαντεύαμε κι εκείνων τη μικρότητα και τη δική μας υστεροβουλία. Ανθρωποι που συναντήσαμε μια νύχτα, μα που το βλέμμα τους όρισε πια για πάντα τη ζωή μας. Λόγια που τα προμελετήσαμε, μα που οταν ήρθε η ώρα δώσαν τη θέση τους σε μια δειλή σιωπή. Ερχονται όλα κάποτε μαζεμένα. Μέσα σε μια στιγμή...εκεί που ανεβαίνεις ανύποπτος μια σκάλα ή απλώνεις το χέρι στο σκοτάδι ψάχνοντας για το φώς. Μονάχος σε ένα μισοσκότεινο δωμάτιο ή μέσα στο πλήθος και τα φώτα. Που να πας τότε; Που να κρυφτείς; Τι την έκανες την ανεπανάληπτη ζωή σου;..
(Τάσος Λειβαδίτης - Καντάτα , Κέδρος 1960)
(Το βίντεο απο το κανάλι https://www.youtube.com/user/konstantakopoulos1?feature=watch στο youtube..)
Θα χρειαστείτε:
Φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, νεράντζι) , καλά καθαρισμένες απ τη σάρκα.
Λευκό ξύδι (ή μηλόξυδο).
Γεμίζετε ένα μεγάλο βάζο με τις φλούδες των εσπεριδοειδών (τις οποίες μπορείτε να τις μαζεύετε λίγες λίγες κρατώντας τις σ ένα τάπερ στο ψυγείο). Προσθέτε το ξύδι ως να σκεπάσει τις φλούδες.
Αφήνετε το ξύδι με τις φλούδες για 2 βδομάδες (έως και ένα μήνα αν θέλετε). Καλό είναι κάθε μέρα να ανακινείτε το βάζο μια δυο φορές. Όταν περάσει ο απαραίτητος χρόνος στραγγίζετε...
..και έχετε ένα αντιμικροβιακό, αντιμυκητησιακό καθαριστικό γενικής χρήσης. Σε ανάμειξη 1 προς 3 με απεσταγμένο νερό, μέσα σε ένα οποιοδήποτε παλιό μπουκάλι απο υγρό τζαμιών (με ψεκαστήρα), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών, πχ νεροχυτών, τζαμιών, και δαπέδων -αρκεί να μην είναι φτιαγμένα απο μάρμαρο ή γρανίτη, τα οποία διαβρώνονται με το ξύδι.
* Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αδιάλυτο.
* Στην αρχή, μετά τη χρήση, υπάρχει μια ελαφριά μυρωδιά ξυδιού, αλλά μετά απο λίγη ώρα εξαφανίζεται και μένει μόνο η ευωδιά του εσπεριδοειδούς.
* Προσθέτω πάντα μια μεζούρα στο υγρό των πιάτων, καθαρίζει εξαιρετικά τα ποτήρια και τα πιατικά.
* Αν θέλετε αντικαταστήστε το λευκό ξύδι με μηλόξυδο που έχει πιό ελαφριά μυρωδιά.
* Αν θέλετε προσθέστε στο βάζο ξυλαράκια κανέλλας, ή κλωναράκια δεντρολίβανου, προσθέτουν κι άλλο στο άρωμα του καθαριστικού. Ή άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας, ή λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου. (το τσαγιόδεντρο πχ είναι εξαιρετικό αντιμικροβιακό, και αντιμυκητησιακό επίσης)