Υλικά
1 πακέτο 250 γραμμαρίων βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμάρια ζάχαρη αχνη
1 αυγό
4 ποτήρια αλεύρι γοχ
1 φακελάκι μπεικιν
1 σακουλάκι ινδική καρύδα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμός από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία
Προαιρετικά: κροκος αυγού για αλειμμα
Εκτέλεση:
Χτυπάω το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ για 1, 2 λεπτά, προσθέτω τα αυγά και συνεχίζω μέχρι να γίνουν ένα.
Ρίχνω το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την καρύδα και συνεχίζω το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτω το μπέικιν, την αμμωνία και το αλεύρι ένα ένα ποτήρι. Συνεχίζω ως να έχω μια γυαλιστερή ωραία ζύμη που πλάθεται εύκολα στο χέρι.
Στρώνω ταψί με λαδόκολλα, πλάθω τα κουλουράκια μου σε πλεξούδες ή κύκλους και τα αραδιάζω. Αν θέλω αλείφω την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο που τον έχω κάψει στους 200 αλλά τον χαμηλώνω αμέσως στους 180 όταν βάλω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Βγαίνουν δύο ταψιά, συνήθως κρατώ τη μισή ζύμη σε σελοφάν στην κατάψυξη και τα ψήνω πάλι φρέσκα αφού την αποψύξω για λίγες ώρες.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου