Μια αγαπημένη μου θεία ήθελε μια συνταγή για μπισκοτάκια όσο γινόταν λιγότερο επιβαρυντική, ειδικά για το ζάχαρο.
Λίγα μυστικά:
Η βρώμη θεωρείται καλύτερη απ το λευκό αλεύρι, τα κράνμπερις, ειδικά εκείνα χωρίς έξτρα ζάχαρη, επίσης συνιστώνται, όπως καί η καρύδα. Όλες αυτές οι γεύσεις, κράνμπερις, καρύδα, κανέλλα, δίνουν αρώματα τα οποία δίνουν την αίσθηση του γλυκού χωρίς να χρειάζεται πολύ γλυκαντικό, γι αυτό και έβαλα μόνο μια κουταλιά αγνό μελάκι.
Όσον αφορά στο ψήσιμο, είναι σημαντικό να μπουν στο φούρνο αμέσως μόλις πλαστούν γιατί η σόδα όταν αναμιχτεί με κάτι όξινο (όπως το ευγενικό μηλόξιδο, το οποίο δεν θ αφήσει οσμές στο τέλος του ψησίματος) έχει δράση που διαρκεί σχετικά λίγο.
Γίνονται σχετικά μαλακά μέσα λόγω του μήλου.
Τα υλικά
1 κούπα νες καφέ (250 ml) πολτό μήλου (χτυπάω τα μήλα καθαρισμένα σε φέτες στο μούλτι και προς το τέλος προσθέτω 2 κουταλιές σούπας αραβοσιτέλαιο)
1 1/3 κούπα του νες καφέ βρώμη αλεσμένη στο μούλτι να γίνει σαν αλευράκι
1 φακελάκι καρύδα τριμμένη
1 κούπα του νες καφέ κράνμπερις
1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
στη μύτη του κουταλιού του καφέ μαγειρική σόδα (1/3 του κουταλιού περίπου)
1 κουταλιά σούπας μέλι
2 πρέζες κανέλλα (προτιμώ κεϋλάνης που είναι πιο γλυκιά και αρωματική)
Εκτέλεση:
Σε βαθύ μπωλ βάζω τον πολτό μήλου. Προσθέτω το μέλι, την καρυδα και τη βρώμη και ζυμώνω απαλά να γίνει το μείγμα ομοιογενές.
Κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο της ζύμης και ρίχνω εκεί το μηλόξιδο και τη σόδα. Ζυμώνω λίγο ακόμα να γίνουν όλα ένα.
Προσθέτω τα κράνμπερις και την κανέλλα, ζυμώνω να πάνε παντού και ετοιμάζω τα μπισκοτάκια μου.
Παίρνω μπαλάκια απ τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και τα πατάω ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μου να γίνουν σαν δισκάκια. Δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, η ανομοιομορφία είναι η ομορφιά τους.
Τα αραδιάζω σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα, και ψήνω στους 175 για 20-22 λεπτά στη μεσαία σχάρα.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου