Η Φανή είναι η μητέρα μου και αυτή είναι η συνταγή για το καταπληκτικό μελωμένο κότσι που μας ετοιμάζει στις γιορτές. Γίνεται σε μεταλλική γάστρα με καπάκι.
Υλικά
2 κιλά κότσι χοιρινό
Υλικά
2 κιλά κότσι χοιρινό
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
2 κ.σ μέλι
2 κ.σ μουστάρδα
2 κλαρακια δεντρολιβανο
1 φύλλο Δάφνης
2 σκελιδες σκόρδου
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Αλατάκι, πιπεράκι κατά βούληση
Αλατάκι, πιπεράκι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Βάζω όλα τα υλικά στη γάστρα, σκεπασμένη, απ το βράδυ να μαριναριστούν.
Ψήνω την επόμενη μέρα, στους 190 στη μεσαία σχάρα, η γάστρα σκεπασμένη με το καπάκι της, για 2 1/2 ώρες περίπου.
Για να καταλάβω ότι είναι έτοιμο τσιμπάω με πηρούνι το κρέας και καταλαβαίνω αν ψήθηκε ως μέσα, πρέπει να είναι μαλακό σα να λιώνει και να αποκολλάται εύκολα απ το κόκκαλο. Εδώ παίζει ρόλο και η ποιότητα του κρέατος.
Σημείωση: Άν το υγρό είναι πολύ στο τέλος του ψησίματος μπορώ να το κάνω να σωθεί λίγο απλά βάζοντας τη γάστρα ανοιχτή στο μάτι της κουζίνας. Συνήθως δεν είναι, υπάρχει ζουμί το οποίο, όταν κρυώσει λίγο το φαγητό, γίνεται σαν ζελέ λόγω του χόνδρου που βγάζει ζελατίνη.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου