Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σάμαλι νηστήσιμο






Υλικά
500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια φρεσκοστυμμένος χυμός εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι ή και τα δύο)
μια πρέζα αλάτι
3/4 ποτηριού ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού φουσκωτά μαγειρική σόδα
κοπανισμένη μαστίχα αν σας αρέσει (δε βάζω)

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός του λεμονιού
οι κούπες του λεμονιού (να βράσουν μαζί με το σιρόπι)
βανίλια (βάζω φυσική, δυο πρέζες)

Βάζω σε λεκανίτσα το σιμιγδάλι, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτω λιγο λιγο το χυμό ανακατεύοντας με το χέρι.Λιγο πριν το τελος προσθετω τη σόδα διαλυμένη σε λιγο χυμό πορτοκαλιού η μανταρινιού, και το άρωμα αν θέλω.

Αφήνω το μειγμα για μισή έως μια ώρα, για να 'φουσκώσει' το σιμιγδάλι. Το ριχνω σε λαδωμένο ταψί του φούρνου. Ψήνω σε φούρνο που έχω προθερμάνει στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά, ως να γινει η επιφάνεια χρυσοκάστανη.

20 λεπτά περίπου πριν να βγει το γλυκό ξεκινάω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά μαζί (και τις κούπες του λεμονιού, και μια δυο πορτοκαλιού αν θέλω), και βράζω. Αφού πάρει βράση το σιρόπι το αφήνω να βράσει στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Υπολογίζω και τελειώνω το σιρόπι την ώρα που βγαίνει το γλυκό.

Μόλις βγει το γλυκό το χαράζω σε κομμάτια μέσα στο ταψί, και το περιχύνω με το καυτό σιρόπι. Αφήνω να το πιεί. Αν θέλω γαρνίρω με αμύγδαλα.

* Αν θέλω αντικαθιστώ τα δυο απο τα τρία ποτήρια χυμού με ένα τενεκεδάκι σουρωτή.
* Όταν σιροπιαστεί το γλυκό είναι μαλακό και τρίβεται σχετικά εύκολα, οπότε κόψτε και σερβίρετε σε πιατέλα με προσοχή. Αφού μπει στο ψυγείο όμως σφίγγει αρκετά.