Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Σοκολατούχο Γάλα Σπιτικό





ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκο γάλα (ημέρας, να έχει 3-4 μέρες ως την ημερομηνία λήξης)
2 κουταλιές σούπας φουσκωτές κακάο (χρησιμοποιώ κακάο χωρίς λιπαρά, 0-1%)
Γλυκαντικό (βάζω 1 1/2 κουταλιά σούπας στέβια 1:5, αλλά μπορείτε να βάλετε ζάχαρη λευκή ή καστανή, ή όποιο γλυκαντικό θέλετε, ανάλογα με το γούστο σας. Για λευκή ζάχαρη θα έβαζα 4-5 κουταλιές της σούπας, αναλογεί σε 60 θερμίδες έξτρα ανά κουταλιά, άρα και ανά μερίδα γάλακτος σε ποτήρι των 200ml)
στη μύτη στο κουταλάκι υγρό άρωμα βανίλιας (ή 1 κάψουλα σκόνη)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Σε μεγάλο ποτήρι βάζω το κακάο και το γλυκαντικό, Προσθέτω κρύο γάλα ανακατεύοντας σιγά σιγά. Στην αρχή τόσο όσο να έχω υφή κρέμας, μετά κι άλλο γάλα ως το χείλος του ποτηριού. Θέλω να διαλυθούν καλά οι σκόνες.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα (δε χρειάζεται να βράσει, μόνο να ζεσταθεί) ρίχνω μέσα το διαλυμένο κακάο με το γλυκαντικό και χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά. Ανακατεύω ώσπου να δω ότι είναι εντελώς ομοιογενές, με το ωραίο ομοιόμορφο χρώμα του σοκολατούχου. Δεν αργεί, η διαδικασία είναι γρήγορη, περίπου 2-3 λεπτά ανακατεύοντας αφού χαμηλώσω τη φωτιά. Ανεβάζω τη φωτιά, ανακατεύω ζωηρά χωρίς να το αφήσω να βράσει, σβήνω τη φωτιά και αποσύρω την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
Προσθέτω το άρωμα βανίλιας και ανακατεύω λιγάκι να ενωθεί με τα υπόλοιπα. Αφήνω να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Γεμίζω ένα μπουκάλι του κιλού, γυάλινο κατά προτίμηση, με το σοκολατούχο μου. Φυλάω στο ψυγείο και ανακινώ λίγο πριν τη χρήση. Το καταναλώνω σε 3-4 μέρες όπως το φρέσκο γάλα.

Καλή επιτυχία!