Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πίτσα τραγανή

(για το Μπάμπη)



Για το ζυμάρι θα χρειαστώ:

80 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
1 αυγό
1 1/2 τσαγιού αλεύρι για τσουρέκι (και άλλη μια περίπου στη συνέχεια, όσο πάρει)
μισή κούπα τσαγιού νερό
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα ζάχαρη

Για τη σάλτσα:
4-5 ώριμες ντομάτες φαγητού (τριμμένες στον τρίφτη ή περασμένες στο μούλτι)
δυο κ.σ. λάδι.
2 δοντάκια σκόρδου ψιλοκομμένα
λίγο αλάτι (όχι πολύ γιατί έχω και τα τυριά)
μια πρέζα ζάχαρη.

Γέμιση:
φέτες τυριού κίτρινου (ό,τι σας αρέσει, 7-8 συνήθως φτάνουν)
200-250 γρ τριμμένα τυριά ανάμεικτα
φέτες ζαμπόν γαλοπούλας ή άλλου ζαμπόν ή ψαχνό κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες
ελιές , κάπαρη κ ότι αλλο θέλετε.

Εκτέλεση:
σε μια λεκανίτσα χτυπάω το βούτυρο που το έχω αφήσει προηγουμένως εκτός ψυγείου για μια ώρα να μαλακώσει, το αυγό, το αλάτι και τη ζάχαρη με ένα πηρούνι.  Προσθέτω το αλεύρι, τη 1 1/2 κούπα, λίγο λίγο ζυμώνοντας με το χέρι. Παίρνω μια σφιχτή ζύμη. Στη συνέχεια προσθέτω εναλλάξ νερό και αλεύρι ως να τελειώσει το νερό και να έχω μια εύπλαστη ζύμη (μια κούπα περίπου αλεύρι ακόμα).Χωρίζω τη ζύμη σε δυο μεγάλες μπαλλίτσες, περνάω τα χέρια μου σε λιωμένο βούτυρο και τις αλείφω εξωτερικά μ αυτό. Τις αφήνω 20-30 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στη συνέχεια αν δε θέλω να κάνω διπλή δόση βάζω τη μια μπαλίτσα σε αλουμινόχαρτο και την κρατάω στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.
 

Βουτυρώνω μια στρόγγυλη μεγάλη φόρμα για πίτσα. (εναλλακτικά χρησιμοποιώ το μεγάλο ταψί φούρνου, θα γίνει πολύ λεπτό το ψωμί, σαν κρούστα, κάτι που το προτιμώ) Με πλάστη ανοίγω τη μπαλλίτσα σε φύλλο στρόγγυλο, μεγαλύτερο απο τη διάμετρο της φόρμας (θα μαζέψει ελαφρά στο ψήσιμο). Ανοίγει πανεύκολα. Το τοποθετώ μέσα στη φόρμα, καλύπτοντας και τα πλαινά της.

Ψήνω τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο, (180 βαθμοί) για 10-15 λεπτά περίπου, να πάρει χρώμα. Βγάζω απ το φούρνο και καλύπτω την επιφάνεια της ζύμης με φέτες κίτρινου τυριού (ό,τι σας αρέσει). Απο πάνω ρίχνω σάλτσα ντομάτας, και στη συνέχεια σκορπίζω παντού πάνω απ τη ντομάτα τριμμένα τυριά διάφορα και λεπτές λωρίδες ζαμπόν γαλοπούλας. Αν θέλω να κάνω την πίτσα μου ακόμα πιό ελαφριά αντι για τριμμένα τυριά βάζω μείγμα τριμμένου ανθότυρου και μοτσαρέλας. Επίσης αντί για ζαμπόν γαλοπούλας μπορώ να βάλω άλλο είδος ζαμπόν, ή κομμάτια κοτόπουλο βραστό ψαχνό, ή ότι άλλο θέλω (ελιές πχ ή κάπαρη).

Τοποθετώ πάλι στο φούρνο και ψήνω για 15-20 λεπτά, ώσπου να δω τα αλλαντικά να έχουν ψηθεί και το τυρί να έχει λιώσει.

Βγάζω απ το φούρνο και σερβίρω.

Καλή όρεξη!

(η σάλτσα: Βάζω σε τηγάνι μεγάλο τύπου φίσλερ τα υλικά και βράζω σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή και προς το τέλος, ως να σωθεί αρκετά το νερό της ντομάτας - 20 λεπτά περίπου, ανάλογα με τη φωτιά. Σβήνω τη  φωτιά και χρησιμοποιώ απευθείας.)