Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Κουραμπιεδάκια αφρός



Υλικά

250 γρ βούτυρο προβειο λιωμενο
 1 1/4 κούπας νες (250 ml η μία κούπα) ζάχαρη άχνη 
1 1/4 κούπας νες (250 ml η μία κούπα) καρύδι τριμμένο 
2 1/2 κούπας νες φαρινα με άρωμα πορτοκαλι
6 κουταλιές σούπας κοφτές σιμιγδαλι ψιλό 
1 αυγό 
3 κουταλιές σούπας χυμό μανταρίνι 
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι 

Αχνη για το πασπαλισμα 

Εκτέλεση:΅

Χτυπάω στο μίξερ, στην αρχή στο αργό και μετά στο δυνατό το βούτυρο με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά περίπου.
Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω το σιμιγδάλι, το καρύδι, το χυμό, το αυγό. Αφού αναμειχθούν ανεβάζω ταχύτητα για ένα δύο λεπτά. Χαμηλώνω και ρίχνω το αλεύρι κούπα κούπα. Αφήνω να αναμειχθεί στο μίξερ για λίγο, κλείνω το μίξερ και τα ενώνω καί με το χέρι, να έχω μια απαλή και βουτυράτη ζύμη (όχι πίεση και πολύ ζύμωμα, τη θέλω απαλή και αφράτη)
Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετώ μπαλάκια απ τη ζύμη, σαν μικρά καρυδάκια (απαλά με τη χούφτα τα σχηματίζω) σε αρκετή απόσταση   μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν λίγο. Ψήνω στους 190 για 22-25 λεπτά, στη μεσαία σχάρα.
Μόλις βγουν τα περνάω ένα ένα καυτά μέσα σε μπωλ με άχνη, τινάζοντάς τα αμέσως μετά ώστε να κολλήσει ένα ελαφρύ στρώμα ζάχαρης πάνω. Στη συνέχεια τα αραδιάζω σε πιατέλα όπου έχω κοσκινίσει λίγη άχνη και με σουρωτήρι κοσκινίζω άχνη πάνω τους να είναι σαν χιονισμένα. 
Βγαίνουν δύο λαμαρίνες φούρνου περίπου.
Καλή επιτυχία!



Η αγαπημένη




Η 'Αγαπημένη' σε μουσική Βασίλη Αρχιτεκτονίδη και στίχους Παναγιώτη Καλαποθαράκου κυκλοφόρησε σε 45άρι το 1967 από την εταιρεία Αυλός. Ερμηνευτής ήταν ο Κώστας Καλαϊτζίδης.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος τραγούδησε την Αγαπημένη στις ταινίες του Αγωνία (1969) και Αναστενάζουν οι πενιές (1970) (απ όπου πάρθηκε και το ηχητικό αυτό αρχείο) και (απ όσο γνωρίζω) η ερμηνεία του δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο.
Μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο.. Τόλης μαγικός.. Αγαπημένη Μουσική Βασίλης Αριχτεκτονίδης Στίχοι Παναγιώτης Καλαποθαράκος Ερμηνεία Τόλης Βοσκόπουλος Δώσε μου τα χείλη σου να πιω και να μεθύσω μέσα στα μαύρα μάτια σου τον ουρανό να χτίσω Δώσε μου του πόθου σου τον πόνο να φιλήσω στον αρραβώνα της καρδιάς σφιχτά να τον κρατήσω Δως μου τις ελπίδες σου να βάλω προσκεφάλι πάρε τον αναστεναγμό τη μαύρη ανεμοζάλη