Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Πρωτότυπες λύσεις για μικρά καθημερινά προβλήματα






Ξέρετε ότι:

-Το κατακάθι απο το ρόφημα του κακάου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν στο πρόσωπο σαν μάσκα συσφικτική καί καθαρισμού; Απλά απλώνετε σε όλο το πρόσωπο, καί στο λαιμό, αφήνετε 10-15 λεπτά και ξεπλένετε καλά με νερό βρύσης.


-Το κατακάθι απο τον ελληνικό καφέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λάμψει ο πάγκος της κουζίνας, τα μάτια, αλλά καί τα σκεύη; Απλά το τρίβετε στην επιφάνεια που θέλετε με ένα σφουγγαράκι και ξεβγάζετε. Για επίμονους λεκέδες χρησιμοποιείτε ένα μείγμα κατακαθιού, ξυδιού και μαγειρικής σόδας. Αφήνετε για λίγο και παίρνετε με βρεγμένο σφουγγάρι.


-Το καλύτερο κόλπο για να καθαρίσετε τις τρίχες των ζώων απο τα καλύμματα και κάθε λογής ύφασμα είναι το λαστιχένιο γάντι με το οποίο πλένουμε τα πιάτα. Το φοράμε, το βρέχουμε ελαφρά κάτω απ τη βρύση και περνάμε το χέρι (την τραχιά πλευρά του γαντιού), με δυνατή, σταθερή κίνηση πάνω απο την επιφάνεια που θέλουμε. Στο τέλος της κίνησης θα δούμε τις τρίχες να συγκεντρώνονται σε ματσάκι, το αφαιρούμε.

-Αν βάλετε τις πορτοκαλόφλουδες και τις λεμονόφλουδες σε ένα πολυμπαγκ στην κατάψυξη, αμέσως μόλις καθαρίσετε το φρούτο, είναι πολύ πιό εύκολο να τις τρίψετε στον τρίφτη, παγωμένες, όποτε χρειαστείτε φρέσκο ξύσμα για τα γλυκά σας. Το ίδιο ξύσμα, μέσα σε ελαιόλαδο, αφού μείνει ένα μήνα περίπου σε σκοτεινό μέρος στην κουζίνα σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ευεργετικό λάδι για το πρόσωπο.


-Το σιναπέλαιο (λάδι μουστάρδας, αλλά αν δεν το βρείτε και το απλό ελαιόλαδο, αναμεμειγμένο με κουρκουμά (κιτρινόριζα) είναι πρώτης τάξεως μάσκα για τα μαλλιά, τα ενυδατώνει και τους δίνει ελαφρές χρυσαφιές αντάυγειες. Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα βαφικός (προσέξτε τα ρούχα σας) και ελαιοδιαλυτός. Περάστε δυο χέρια τουλάχιστον σαμπουάν μετά τη μάσκα, αφήνοντας το δεύτερο χέρι πέντε λεπτά τουλάχιστον για να φύγει η λιπαρότητα. Και τα δυο υλικά μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε πακιστανικά μαγαζιά.


-Ένα αρκετά αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό για το καλοκαίρι είναι το απλό ξύδι (ή και μηλόξιδο για πιό απαλή μυρωδιά) με σταγόνες αιθέριου ελαίου μέσα. Συνιστώνται λεβάντα, λεμονόχορτο, λεμόνι, βασιλικός (ισχυρό αντικουνουπικό), τσαγιόδεντρο. Σε ένα βαζάκι προσθέτετε το ξύδι και μερικές σταγόνες απο τα αιθέρια που θέλετε. Η αναλογία είναι περίπου 10 σταγόνες για μισό ποτήρι ξύδι, αλλά αν θέλετε και πιό πολύ κακό δεν κάνει, αυτά τα αιθέρια είναι μαλακά με το δέρμα. Φορέστε το τη νύχτα, γιατί ειδικά το λεμόνι είναι φωτοευαίσθητο και καλό είναι να μην το φοράτε πάνω στο δέρμα με το φως του ήλιου. Τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν τέτοιο πρόβλημα.

Σνακ καυτερό με ρεβύθια και τυρί.



Υλικά:
Ένα βάζο ρεβύθια βρασμένα (στραγγισμένα απ το νερό τους και ξεπλυμένα απ το αλάτι τους) των 400 γραμμαρίων
τρεις κουταλιές σούπας λάδι
μισό κουτάκι τυρί σε κρέμα (100 γραμμάρια περίπου, αν θέλετε βάζετε το Light)
ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
Μπαχαρικά κατά βούληση, εγώ έβαλα: Αλάτι, σκόρδο σε σκόνη, μείγμα τεσσάρων πιπεριών ( τριμμένο στο μύλο), λεμονοπίπερο (τριμμένο στο μύλο)

Εκτέλεση:
Αφού ξεπλύνετε καλά τα ρεβύθια και τα στραγγίξετε τα βάζετε σ ένα μεγάλο μπωλ.
Προσθέτετε το λάδι το τυρί και το μέλι και ανακατεύετε καλά να πάνε παντού. (αν θέλετε χτυπάτε αυτά τα τρία υλικά απο πριν στο μούλτι, να γίνουν κρέμα κι έτσι να απλωθούν πιο εύκολα παντού.)
Προσθέτετε τα μπαχαρικά σας. Δοκιμάστε το συνδυασμό που προτιμάτε!
Απλώνετε σε λαδωμένη λαμαρίνα ή σε ταψί με φύλλο σιλικονης επάνω (δε χρειάζεται λάδωμα), έτσι ώστε τα ρεβύθια να είναι απλωμένα παντού σε μια στρώση, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να έχουν ροδίσει καλά. Βγάζετε απο το φούρνο, αφήνετε να κρυώσουν και απολαμβάνετε.