Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ


ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ
(Μια παραλλαγή της γνωστής πορτοκαλόπιτας, αλλά λιγότερο ψωμένια καθώς περιέχει σφολιατάκια, κάτι που την κάνει ελαφρύτερη, και της δίνει γεύση περισσότερο κρέμας)
Σιρόπι
χυμός από 2 μεγάλα πορτοκάλια (1 ποτήρι περίπου)
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
Οι κούπες απ το ένα πορτοκάλι μέσα στο σιρόπι.

Εκτέλεση
Βάζω όλα τα υλικά μαζί να βράσουν και από τη στιγμή που παίρνει βράση το σιρόπι χαμηλώνω τη φωτιά κι αφήνω να σιγοβράζει για ένα τέταρτο της ώρας ακόμη. Αφήνω μισή ώρα να κρυώσει λίγο, αφαιρώ τις κούπες πορτοκαλιού (τις κρατάω για μετά) και βάζω το σιρόπι στο ψυγείο για να είναι κρύο)

Πίτα
Υλικά:
3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (600 γραμμάρια σύνολο), πλήρες ή 2%(έβαλα πλήρες)
μισό ποτήρι του νερού ζάχαρη (ποτήρι των 300 ml)
οι δύο κούπες πορτοκαλιού απ το σιρόπι πολτοποιημένες στο μούλτι
4 αυγά
100 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας λιωμένο σε πολύ σιγανή φωτιά να είναι υγρό σχεδόν.
ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
ένα πακέτο σφολιατάκια με ζάχαρη έτοιμα ψημένα (200 γραμμάρια)

Εκτέλεση
Σε λεκανίτσα βάζω πρώτα τη γιαούρτι με το μπέικιν. Μετά τον πολτό από τις κούπες πορτοκαλιού. Προσθέτω εναλλάξ αυγό, λίγη ζάχαρη, λίγο βούτυρο χτυπώντας μ ένα πηρούνι. Προσθέτω τη σόδα, χτυπώ με πηρούνι, συνεχίζω με τα υπόλοιπα αυγά, ζάχαρη, βούτυρο, εναλλάξ πάντα και χτυπώντας συνέχεια. όταν τελειώσω και έχω ένα κρεμώδες μείγμα προσθέτω και τα σφολιατάκια που τα σπάω με τα χέρια μου σε κομμάτια, ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθούν.




Ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Όταν βγάλω το γλυκό απ το φούρνο το χαράζω αμέσως σε κομμάτια και το σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι. Αφήνω 15 λεπτά να ρουφήξει. Αργότερα κόβω σε κομμάτια και αποθηκεύω στο ψυγείο. Τρώγεται καλύτερα κρύο. Καλή επιτυχία!