Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Πάβλοβα με κρέμα φράουλας

Μια Πάβλοβα διαφορετική, με φραουλένια ελαφριά κρέμα. Αρκετά άγλυκη, πανάλαφρη και φίνα. Οι έτοιμες μαρέγκες του εξαιρετικού ζαχαροπλάστη μου μου έλυσαν τα χέρια, καθώς και η σαντιγύ του που είναι όπως τη θέλω, ελαφριά και αρκετά άγλυκη κι αυτή. Αν θελετε βέβαια φτιάξτε δική σας σαντιγύ με κρέμα γάλακτος, θα γίνει ωραιότατη.


Υλικά:
20 μαρέγκες μικρές (για μπεζέ) -τις παίρνω από τον ζαχαροπλάστη μου 
Για την κρέμα: 
1 ποτήρι (250 ml) φράουλες πλυμένες, πολτοποιημένες στο μούλτι 
1 1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα 
1 φλυτζανάκι του εσπρέσο ζάχαρη (αν η σαντιγύ σας είναι άγλυκη βάλτε 1/2 κούπα του τσαγιού) 
2 κροκάδια αυγών 
6 κ.σ. κοφτές αλεύρι γ.ο.χ 
3 κ.σ. κοφτές άνθος αραβοσίτου βανίλια (αυτό που βράζεται) 
1 κουταλιά σούπας βούτυρο 
250 γραμμάρια σαντιγύ (χρησιμοποιώ του ζαχαροπλάστη μου που είναι αρκετά ελαφριά και ελάχιστα γλυκιά) 
Για τη σάλτσα φράουλας: 
8-10 φράουλες πλυμένες κομμένες σε ροδέλες λεπτές 
1 φλυτζανάκι του εσπρέσο ζάχαρη κρυσταλλική 
λίγες σταγόνες λεμονιού (1 κουταλάκι του γλυκού περίπου) 
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο 
Εξτρα: 100 γραμμάρια σαντιγύ ακόμα για τη διακόσμηση 

Εκτέλεση:
Ετοιμάζω την κρέμα. Βαζω σε κατσαρολάκι το χυμό της φράουλας και το ένα ποτήρι γάλα. Ζεσταίνω, Εν τω μεταξύ, σε βαθιά πιατέλα βάζω το αλεύρι κοσκινισμένο, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, τους κρόκους και ανακατεύω. Προσθέτω το 1/2 ποτήρι γάλα που κράτησα και χτυπάω με πηρούνι να γίνει σαν κρέμα. Στο χυλό αυτό προσθέτω λίγο από το υγρό της κατσαρόλας που έχει γίνει χλιαρό. Ανακατεύω καλά να είναι ομοιογενές χωρίς ίχνη αλευριού και κρόκων και το αδειάζω όλο στην κατσαρόλα.
Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύω συνεχώς μέχρι ν αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά και να πήζει. Αποσύρω απ τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Αφήνω να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει καλά η κρέμα μου τη χτυπάω με ράβδο ηλεκτρική να αφρατέψει, προσθέτοντας λίγη λίγη τη σαντιγύ.
Ετοιμάζω τη σάλτσα φράουλας. Σε τηγανάκι βάζω τις πλυμένες και κομμένες φράουλες, πασπαλίζω με τη ζάχαρη, βρέχω με το λεμόνι. Βάζω το τηγάνι σε σιγανή φωτιά. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω ελαφρά κατά διαστήματα να πάει το σιρόπι παντού στις φράουλες. Όταν το σιρόπι στέκεται στο πιατάκι (όχι καραμέλα, λεπτό σιροπάκι) αποσύρω απ τη φωτιά. Αφήνω να κρυώσει καλά κι αυτή.
Κόβω τις μαρέγκες κατά μήκος με μαχαίρι, έτσι ώστε να έχω το κάτω μέρος τους για βάση. (μικροί δίσκοι) Στρώνω με αυτές την πιατέλα που θέλω, 20 είναι αρκετοί για μια μεγάλη πιατέλα τούρτας. Κρατώ τα πάνω κομμάτια για διακόσμηση.
Ρίχνω από πάνω την κρέμα μου και τη στρώνω.
Διακοσμώ με την υπόλοιπη σαντιγύ σε ροζέτες, τα κομμάτια της μαρέγκας που κράτησα διάσπαρτα πάνω στο γλυκό, και με κουτάλι της σούπας λίγο λίγο το σιρόπι και τα κομματάκια φράουλας απ την σάλτσα φράουλας. Καλή επιτυχία!