Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Η πορτοκαλόπιτα της Λίλας








Μια παραλλαγή της γνωστής συνταγής, με κάποιες προσθήκες του γούστου μου.

Υλικά:

Μισό κιλό φύλλο κρούστας



για την κρέμα:

1 μπωλ γιαούρτι στραγγιστό (αν θέλετε χρησιμοποιήστε ελαφρύ)

3/4 ποτηριού ζάχαρη

3/4 ποτηριού μείγμα ελαιολάδου και βουτύρου (σε ό,τι αναλογίες θέλετε, ό,τι βούτυρο θέλετε. 

Χρησιμοποίησα αγελαδινό, σε αναλογία 1/4 βούτυρο, 2/4 λάδι)

3./4 ποτηριού πολτοποιημένη κούπα πορτοκαλιού περασμένη στο μούλτι  
(όπως μένει μετά το στύψιμο)

5 αυγά

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

μια μυτίτσα του κουταλιού σόδα μαγειρική

2 βανίλιες




Για το σιρόπι:

1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

1.5 ποτήρι νερό

1.5 ποτήρι ζάχαρη

1 κούπα απο το στυμμένο πορτοκάλι

 λίγες σταγόνες λεμόνι (προαιρετικά)






Έχω ήδη ετοιμάσει το σιρόπι πρώτο, για να ναι κρύο στο τέλος. Το ετοιμάζω βράζοντας τα υλικά, για δέκα λεπτά αφού πάρουν βράση. Κλείνω τη φωτιά, αφήνω λίγο να γίνει χλιαρό το σιρόπι, αφαιρώ την κούπα πορτοκαλιού και αν πρόκειται να ετοιμάσω άμεσα το γλυκό, τοποθετώ την κατσαρόλα στο ψυγείο.

Κομματιάζω τα φύλλα (κόβοντάς τα με τα χέρια σε μέγεθος περίπου σπιρτόκουτου)

τα απλώνω σ ένα ταψί φούρνου και τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180) για ένα τέταρτο περίπου, να προψηθούν.

Όσο ετοιμάζονται τα φύλλα, σ ένα μεγάλο μπωλ αναμειγνύω τα υλικά της κρέμας. Ξεκινάω χτυπώντας με πηρούνι τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτω μπέικιν, σόδα και βανίλιες. Συνεχίζω προσθέτοντας εναλλάξ, λίγο λίγο το γιαούρτι και το μείγμα λαδιού - βουτύρου, χτυπώντας πάντα με το πηρούνι. Στο τέλος ενσωματώνω και το ξύσμα της φλούδας πορτοκαλιού.

Μόλις βγάλω τα φύλλα απο το φούρνο τα τοποθετώ σ ένα βουτυρωμένο ψηλό ταψί ή πυρέξ διαστάσεων περίπου 40χ30. Περιχύνω με το μείγμα της κρέμας ανακατεύοντας καλά, να πάει παντού και να σκεπάσει τα φύλλα.

Ψήνω στους 180 για 30-40 λεπτά (ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια του γλυκού).

Βγάζω απ το φούρνο, χαράζω τα κομμάτια με το μαχαίρι και σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι.