Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Βάση πίτσας απο κουνουπίδι!



Μια νοστιμότατη βάση πίτσας υγιεινή, με βάση το κουνουπίδι. Ιδανική και για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη.

Θα χρειαστούμε:
Ένα μέτριο κουνουπίδι, καθαρισμένο απο τα πράσινα φύλλα, κρατάμε τα δεντράκια του δηλαδή.
1 μεγάλο αυγό
1/3 της κούπας μαλακό τυρί (φιλαδέλφεια ή κατίκι)
σκόρδο σε σκόνη
μείγμα μπαχαρικών ιταλικού τύπου (italian mix: ρίγανη, βασιλικός, σκόρδο, ματζουράνα, δεντρολίβανο), ή άλλο μείγμα της αρεσκείας σας
(η επιλογή των μπαχαρικών είναι δική σας, μπορείτε πχ να παραλείψετε καί το σκόρδο και το μείγμα αν θέλετε και να βάλετε μόνο ρίγανη)
λίγο αλάτι


Κόβουμε το λευκό του κουνουπιδιού σε κομμάτια, τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε λίγα λίγα στο μούλτι να θρυμματιστούν (ως να πάρουν περίπου τη μορφή του ρυζιού).
Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Όταν βράσει προσθέτουμε τέσσερεις κούπες απο το 'ρύζι' κουνουπιδιού και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε.
Όταν το βρασμένο κουνουπίδι έχει κρυώσει αρκετά μέσα στο στραγγιστήρι μας, το αδειάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή ακόμα καλύτερα σε τουλουπάνι. Κλεινουμε την πετσέτα να σχηματίσει 'πουγγί' και μετά σφίγγουμε, στραγγίζοντας μ αυτό τον τρόπο το περιττό νερό που ακόμα κρατάει το βρασμένο κουνουπίδι. Πιέζουμε στραγγίζοντας ξανά και ξανά, τουλάχιστον τρεις φορές, να βγάλει και τις τελευταίες σταγόνες. Θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ΠΟΛΥ σημαντική.


Στη συνέχεια βάζουμε  το φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σ ένα μεγάλο μπωλ μεταφέρουμε το κουνουπίδι και προσθέτουμε 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο, 1/3 της κούπας μαλακό τυρί (τύπου φιλαδέλφεια πχ αλλά καί κατίκι), 1/2 κουταλάκι τσαγιού σκόνη σκόρδου (προαιρετικά) , 1/2 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας (εδώ χρησιμοποιείται ένα μείγμα απο βασιλικό, ρίγανη, ματζουράνα, θυμάρι, σκόρδο και δεντρολίβανο), και τέλος λίγο αλάτι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και μεταφέρουμε στο ταψάκι για πίτσα, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο. (Υπ όψιν, η ζύμη θα είναι κάπως υγρή και θα κολλάει. Μη σας πτοήσει αυτό, η υφή της αλλάζει με το ψήσιμο.) Πιέζουμε με τα χέρια, ή με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ακόμα καλύτερα, μέχρι να πάρει το σχήμα που θέλουμε. Φροντίζουμε να σχηματίσουμε και τα 'πλαϊνά' της πίτσας. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Βγάζουμε απ το φούρνο και βάζουμε στην επιφάνειά της βάσης μας τα υλικά που θέλουμε. Ψήνουμε για άλλα 10  λεπτά περίπου. Εναλλακτικά αφήνουμε τη βάση να κρυώσει, και φυλάμε στην κατάψυξη για να τη χρησιμοποιήσουμε όταν τη χρειαστούμε.
Υπ όψιν, όταν είναι ζεστή η βάση είναι κάπως μαλακή, αλλά όταν κρυώσει λίγο είναι όπως πρέπει, συμπαγής και τραγανή. Καλή όρεξη!