Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Φίλιππος Συρίγος

Χτές, Κυριακή 13 Οκτωβρίου του 2013, άφησε την τελευταία του πνοή ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος. Οι θρυλικές περιγραφές του στο ευρωμπάσκετ του 1987 στην Αθήνα, τα "κόκκινα γυαλιά" του Κοτλέμπα, το σούτ στο "γάμο του καραγκιόζη" του Τούλσον, αλλά και οι κραυγές του στον αγώνα του Άρη στο final four της Γάνδης "Είναι κλοπή! Είναι κλοπή!", θα μείνουν στη μνήμη των φιλάθλων που τον 'γνώρισαν'. Αν μη τι άλλο, λάτρευε το μπάσκετ και είχε πάθος για τη δουλειά του.
Προσωπικά όμως, θα τον θυμάμαι πιό πολύ για τα παρακάτω:


Ριζοσπάστης, Τρίτη 19 Οκτώβρη 2004

Δολοφονική επίθεση στον Φίλιππο Συρίγο
Δύο άγνωστοι χτύπησαν πισώπλατα με μαχαίρι και σιδερολοστό το δημοσιογράφο
Ο Φίλιππος Συρίγος

ICON
Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου, με δράστες δύο άγνωστους μέχρι στιγμής άνδρες σημειώθηκε στις 4 χτες το απόγευμα. Η δολοφονική επίθεση έγινε στη διασταύρωση των οδών Αριστείδου και Ελλης, στην Καλλιθέα, λίγα μέτρα μακριά από τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΟΥΠΕΡ ΣΠΟΡΤ FM» όπου εργάζεται. Ο δημοσιογράφος μόλις είχε τελειώσει την εκπομπή του και κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του. Τότε, δύο άτομα, που επέβαιναν σε μηχανή, τον πλησίασαν από πίσω και αφού τον χτύπησαν με μαχαίρι και σιδηρολοστό, εξαφανίστηκαν.Ο Φ. Συρίγος ειδοποίησε τους συναδέλφους του με το κινητό του τηλέφωνο και εκείνοι τον μετέφεραν αιμόφυρτο στην Κεντρική Κλινική Αθηνών, στις 4.45 μ.μ. και σχεδόν αμέσως εισήχθη στο χειρουργείο. Τέσσερις ώρες μετά εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν και οι θεράποντες γιατροί εξηγούν ότι η έκτακτη εισαγωγή στο χειρουργείο έγινε «λόγω επαπειλούμενου αιμορραγικού σοκ».
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο Φ. Συρίγος φέρει κρανιοεγκεφαλική κάκωση και νύσσον τραύμα μήκους 2 εκατοστών στην οπίσθια επιφάνεια του δεξιού ημιθωρακίου - δηλαδή πισώπλατα (το «νύσσον τραύμα» σημαίνει ότι έγινε με αιχμηρό αντικείμενο). Επίσης φέρει παρόμοια τραύματα, ένα μήκους 1,5 εκατοστών στην αριστερή νεφρική χώρα, ένα μήκους 2 εκατοστών στη δεξιά νεφρική χώρα και ένα μήκους 3 εκατοστών στην οπίσθια επιφάνεια της δεξιάς γλουτιαίας χώρας. Φέρει ακόμα τρία θλαστικά τραύματα μήκους 2-3 εκατοστών στη βρεγματική χώρα και κακώσεις πηχεοκαρπικών αρθρώσεων και στα δυο χέρια.
Σύμφωνα με το δεύτερο ιατρικό ανακοινωθέν ο Φίλιππος Συρίγος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» έχει προβεί στο παρελθόν σε αποκαλύψεις για σκάνδαλα στο χώρο του αθλητισμού. Οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις αφορούν τη μεγάλη υπόθεση ντόπινγκ και τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επειδή ο Φ. Συρίγος είναι σημαντικός μάρτυρας για την υπόθεση αυτή, ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Αθηνών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ζήτησε από τον διοικητή ασφαλείας να εποπτεύσει προσωπικά της προανάκρισης που διενεργείται.
Ο δημοσιογράφος έχει γράψει επίσης και για τη σχέση του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου και του «ΑΘΗΝΑ 2004» με την εταιρία «Οκταγκον», η οποία εμπλέκεται σε όλες τις υποθέσεις χορηγιών των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το άρθρο αυτό, το ζεύγος έχει προχωρήσει σε αγωγή εναντίον του. Τέλος, έχει αρθρογραφήσει και για την υπόθεση της παραχώρησης του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, γράφοντας ότι η πολιτεία το χάρισε στον πρόεδρό του. Οι οργανωμένοι οπαδοί είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του και για το λόγο αυτό είχε προειδοποιήσει πως αν του συμβεί κάτι, υπεύθυνος θα είναι ο Σ. Κόκκαλης.
Καταδικάζουν
Τη δολοφονική επίθεση στο δημοσιογράφο καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα και η Ενωση Συντακτών.
Ο Μάκης Μαΐλης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του τόνισε: «Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου. Το γεγονός δημιουργεί ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να απαντηθούν, δεδομένου ότι ο Φίλιππος Συρίγος είναι μάρτυρας σε υποθέσεις που αφορούν τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αθλητισμού».
«Οι επιθέσεις κατά λειτουργών του Τύπου είναι καταδικαστέες. Είναι ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας, κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι η άνανδρη επίθεση κατά του δημοσιογράφου «αποτελεί ευθεία επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης» και πως «είναι προφανές ότι η έρευνα των αρμοδίων αρχών πρέπει να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, για τον εντοπισμό των δραστών».
«Δυστυχώς το χέρι των τραμπούκων όπλισε η αυθαιρεσία και η ατιμωρησία των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού» επισημαίνει ο ΣΥΝ, ζητώντας την άμεση και σε βάθος έρευνα.
Η Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την άνανδρη και εγκληματική επίθεση». Επισημαίνει ότι στόχος των δραστών ήταν «η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας για όσους δημοσιογράφους επιμένουν να αναζητούν την αλήθεια και να αποκαλύπτουν σκοτεινές πλευρές της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και αθλητικής ζωής του τόπου».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου τονίζει «απερίφραστα προς πάσα κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πρόκειται να φιμώσουν τις ελεύθερες φωνές, ούτε να κάμψουν τη σταθερή θέση των αθλητικών συντακτών να ενημερώνουν με συνέπεια και αντικειμενικότητα την κοινή γνώμη».

link: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2542557&publDate=