Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Κιουνέφε..



Για ένα μικρό ταψάκι θα χρειαστείτε:
150 γραμμάρια καταίφι, σε θερμοκρασία δωματίου, 'χτενισμένο' ωστε να έχουν ξεχωρίσει καλά τα μακαρονάκια του.
100 γραμμάρια τυρί (φρέσκια μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες, ή ανθότυρο, ή φρέσκια μηζύθρα.
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το τυρί ντίλ, το οποίο μοιάζει αρκετά με τη φρέσκια μοτσαρέλα)
50 γραμμάρια βούτυρο, και λίγο παραπάνω για το ταψί.
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
τον χυμό απο 1/4 του λεμονιού
φυστίκι τριμμένο ή καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, να γίνει πηχτό σιρόπι (αφού πάρει βράση χαμηλώνετε  τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για δέκα λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύετε, κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.)

Σε μια βάση κοπής βάζετε το καταϊφι, και μ ένα μαχαίρι το ψιλοκόβετε, όπως φαίνεται στο βίντεο. Τοποθετείτε σ ένα μεγάλο μπώλ, προσθέτε το βούτυρο μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου, και ανακατεύετε με τα χέρια ως να πάει παντού το βούτυρο.

Στρώνετε το μισό καταϊφι σ ένα μικρό ταψάκι (μεγέθους πιάτου), πατώντας το καλά, μ ένα πιάτο ή ένα άλλο ταψάκι ίδιου μεγέθους, να γίνει πλακέ. Βάζετε απο πάνω το τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες να καλύψει όλη την επιφάνεια, μετά το υπόλοιπο καταϊφι, και πατάτε και πάλι να γίνει πλακέ.

Μπορείτε να το ψήσετε στο μάτι της κουζίνας (όπως φαίνεται στο βίντεο) , ή σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Αν κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα (πολλαπλασιάζοντας τις αναλογιες ανάλογα) ανεβάστε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε για 45 λεπτά με μια ώρα (ως να ροδίσει καλά πάνω και κάτω).

Βγάζετε απ το φούρνο και σιροπιάζετε, όπως είναι καυτό, με το ήδη κρύο σιρόπι. Εναλλακτικά, φτιάχνετε το καταϊφι απο πριν, και το σιροπιάζετε, κρύο, με καυτό σιρόπι. Πασπαλίζετε με φυστίκι ή καρύδι τριμμένο, αν σας αρέσει. Σερβίρεται επίσης με μια μπάλα παγωτό απο πάνω!

Καλή επιτυχία!