Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η κοτοτυρόπιττα της Λίλας

ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ


Υλικά:
300 γραμμάρια φύλλο κρούστας
1 ποτήρι ανάμεικτο ελαιόλαδο & βούτυρο (ζεσταίνω σε μπρίκι το λάδι 1/2 ποτήρι, σβήνω το μάτι και αφήνω μέσα άλλο 1/2 ποτήρι περίπου βούτυρο. Αφήνω να λιώσει και ανακατεύω.)
5 αυγά
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
400 γραμμάρια τυρί κίτρινο, τριμμένο ή και σε μικρά κυβάκια (αν σας αρέσει η γεύση της φέτας στην πίττα μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό περίπου με τυρί φέτα)
1 κούπα μεγάλη ή ποτήρι κοτόπουλο ψίχα ψιλοκομμένο.
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 φλυτζανάκι του καφέ φυσικό ανθρακούχο νερό (πχ Βίκος ή Σουρωτή κλπ)

Εκτέλεση
Ανάβω το φούρνο στους 200 βαθμούς, θέρμανση πάνω κάτω.
Παίρνω τα 300 γραμμάρια φύλλο (τα οποία έχω ξεπαγώσει απο πρίν αφήνοντάς τα στην κανονική ψύξη του ψυγείου για μια νύχτα), και τα σχίζω με τα χέρια σε μικρά κομματάκια (ή λωρίδες). Τα τοποθετώ σε ένα ταψί φούρνου μεγάλο και ρηχό, και τα ψήνω για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να κρατσανίσουν.
Όσο ψήνεται το φύλλο ετοιμάζω την κρέμα.
Σε βαθιά μεγάλη λεκανίτσα ρίχνω το μείγμα ελαιολάδου-βουτύρου (χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, Οχι ζεστό) Ρίχνω μέσα εναλλάξ ένα αυγό, μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι, χτυπώντας με πηρούνι. Κάνω το ίδιο καί για τα 5 αυγά. Έχω ένα μείγμα σαν κρέμα. Στο γιαούρτι που έχει απομείνει ρίχνω τη μαγειρική σόδα, και το ανθρακούχο νερό, χτυπάω λίγο (αφρίζει ελαφρά) και το προσθέτω στο μείγμα - κρέμα. Αυτή είναι η βάση μου, (την οποία μπορώ να χρησιμοποιήσω και με διαφορετικές γεμίσεις)
Όταν το φύλλο είναι έτοιμο το βγάζω απ το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει λίγο και με τα χέρια το τρίβω κι άλλο, να γίνει ψιλά κομματάκια. (είναι τραγανό και τρίβεται εύκολα).
Μέσα στην κρέμα που έχω ετοιμάσει ρίχνω το τριμμένο φύλλο, και στη συνέχεια το τυρί και το κοτόπουλο. Αν το τυρί είναι γλυκό (πχ γκούντα) προσθέτω και λίγο αλάτι.

ΚΟΤΟΠΙΤΤΑ


Ρίχνω το μείγμα σε στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών περίπου, ή άλλο ανάλογου μεγέθους. (θα φουσκώσει). Το βάζω στο φούρνο και τον χαμηλώνω στους 180 βαθμούς. Ψήνω για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Καλή όρεξη!