Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κρεμόπιττα ξανθή με μέλι της Λίλας

Κρεμόπιττα ξανθή με μέλι της Λίλας Ο κόσμος ο δικος μου






Υλικά
-μισό πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 250 γραμμάρια φύλλο)
-500-600 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (προτιμώ τα γλυκά στραγγιστά όπως complet ή total, γιατί δε φαίνονται ιδιαίτερα στη γεύση)
-4 αυγά
-1/3 του νεροπότηρου ελαιόλαδο + 1 /3 του ποτηριού βούτυρο αγελάδος (ζεσταίνω ελαφρά το λάδι, αποσύρω απ το μάτι, και αφήνω μέσα το βούτυρο να λιώσει, ανακατεύοντας που και που ως να γίνουν ένα μείγμα. Αφήνω να κρυώσει λίγο, πρεπει να ναι σε θερμοκρασία δωματίου)
-1 1/2 νεροπότηρο ξανθή ζάχαρη (μπορείτε βέβαια να βάλετε και την κλασσική λευκή, θα γίνει λιγότερο ξανθή η κρέμα και η γεύση δε θα ναι εντελώς ίδια. Η ξανθή ζάχαρη, όπως και η μαύρη, έχουν δικό τους χαρακτηριστικό άρωμα.)
-2 κουταλιές της σούπας ανθόμελο
-1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
-1 κουταλιά σούπας φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκαλιού
-1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Λίγο ακόμα ανθόμελο για άλειμμα στο τέλος/ κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Εχω ξεπαγώσει απο πριν το φύλλο κρούστας αφήνοντάς το σε κανονική ψύξη αποβραδίς. Το ανοίγω, το σχίζω κομματάκια με τα χέρια και το τοποθετώ , αραιά μεταξύ τους, σε λαμαρίνα φούρνου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175. για 10-15 λεπτά. Μέχρι να ροδίσουν και να κρατσανίσουν όλα τα φύλλα. Βγάζω απ το φούρνο και αφήνω να κρυώσουν λίγο.
Εν τω μεταξυ έχω ετοιμάσει την κρέμα για την πίτα. Σε βαθιά λεκανίτσα χτυπάω τα 4 αυγά με τη ζάχαρη μ ένα πηρούνι. Προσθέτω εναλλάξ το μείγμα βουτύρου-λαδιού και το γιαούρτι, λίγο λίγο χτυπώντας με το πηρούνι. Προθέτω το μέλι και ανακατεύω. Σε ένα ποτηράκι ανακατεύω το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαιλού με τη σόδα. Τα προσθέτω στην κρέμα, καθώς και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω λίγο ακόμα ως να διαλυθούν καλά οι σκόνες.
Σε βουτυρωμένο ταψί φούρνου βαθύ (στη δόση αυτό χρησιμοποιώ ταψί στρόγγυλο διαμέτρου 30 εκατοστών) ρίχνω την κρέμα. Σπάζω καλά το ψημένο φύλλο που έχει κρυώσει εν τω μεταξύ, με τα χέρια. Το ριχνω μεσα στην κρέμα και ανακατευω καλα με κουτάλι της σούπας να γίνουν ένα. Ανακατεύω όσο χρειαστεί, να είναι η κρέμα παντού και το φύλλο καλά καλυμμένο. Στρώνω με το κουτάλι όπου χρειαστεί να είναι η επιφάνεια ισοϋψής.
Βάζω το ταψί στον ήδη προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 175-180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά περίπου. Στη μισή ώρα, αν έχει ήδη ξανθίνει αρκετά η επιφάνεια καλύπτω το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η πίττα.
Σβηνω το φούρνο και αφήνω μεσα την πίττα, σκεπασμένη πάντα, για ένα τέταρτο της ώρα ακόμη.
Βγάζω απ το φούρνο και περιχύνω την επιφάνεια με ανθόμελο, κουταλιά κουταλιά (2-3 κουταλιές της σούπας, η και λίγο παραπάνω αν σας αρέσει πολύ το μέλι), το οποίο το αλείφω με τη ράχη του κουταλιού να πάει σε όλη την εποφάνεια της πίττας. Πασπαλίζω με κανέλα αν θέλω (χρησιμοποιώ κανέλα Κεϋλάνης που είναι γλυκιά και δεν πικρίζει). Κόβω μετά απο λίγη ώρα.
Γίνεται μια πίτα πολύ αφράτη και μαλακή. Με διακριτική γεύση μελιού στην κρέμα της.
Καλή επιτυχία!