Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ταραμοσαλάτα με μελιτζάνα η φίνα


Υλικα:
800 γραμμάρια μελιτζάνες, καλύτερα φλάσκες
150 γραμμάρια λευκό ταραμά
150 ml καλό ελαιόλαδο
6 κουταλιές σούπας κρύο νερό
5-6 κουταλιές σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:
Ψήνω τις μελιτζάνες ολόκληρες με τη φλούδα τους στο φούρνο ως να τις τσιμπάω με πηρούνι και να είναι ψημένες/ μαλακές μέσα. Στους 190 μου πήρε περίπου 45 λεπτά αλλά εξαρτάται απ το φούρνο σας, μπορεί να χρειαστεί και μια ώρα.
Κομματιάζω τις μελιτζάνες, τις στίβω καλά με το χέρι (θα βγάλουν λίγο νερό) και τις περνάω απ το μούλτι με τη μια κουταλιά του χυμού λεμονιού να γίνουν πολτός.
Στο μπλέντερ βάζω τον ταραμά με 2 κ.σ. κρύο νερό. Χτυπάω, προσθέτω το ένα τρίτο απ τις μελιτζάνες, μια κ.σ. λεμόνι και μια κ.σ. νερό, κ λίγο απ το λάδι. Χτυπάω να γίνει αλοιφή και επαναλαμβάνω μέχρι να πάρει όλα τα υλικά και να γίνει μια ωραία και αφράτη αλοιφή. Δοκιμάστε και ανάλογα με το γούστο σας προσθέστε λίγο λεμόνι ακόμη ή όχι.
Είναι σημαντικό το λάδι να μπαίνει λίγο λίγο, αν γίνεται με ροή λεπτής γραμμής ακόμα καλύτερα. Αλλιώς λίγο λίγο.
Γίνεται πολύ ελαφριά και συννεφένια. Χωρίς πολύ άμυλο μιας και λείπει το ψωμί, και χωρίς γλουτένη.
Καλή επιτυχία!