Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σοκολατόπιτα ζουμερή κι αλάδωτη


Υλικά

Αρχικό μείγμα
1 κουβερτούρα των 125 γραμμαρίων
1 κεσεδάκι (από πρόβειο γιαούρτι) νερό
4 κ.σ. κακάο

στη συνέχεια
1 κεσεδάκι σόδα αναψυκτικό
2 κεσεδάκια αλεύρι που φουσκώνει
1 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
4 κ.σ. μηλοξυδο
1 κεσεδάκι καστανή ζάχαρη (ή λευκή)

για το σιρόπι
1 κεσεδάκι άχνη ζάχαρη
1 κεσεδάκι νερό
4 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
1 κουταλάκι μέλι
εκχύλισμα βανίλιας ή ένα καψουλάκι βανίλιας

Ζεσταίνω το νερό, αποσύρω απ τη φωτιά και προσθέτω την κουβερτούρα σε κομμάτια και το κακάο. Ανακατεύω καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Μέσα στο μείγμα προσθέτω το μηλόξυδο, τη σόδα σε σκόνη και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια εναλλάξ το αναψυκτικό και το αλεύρι μου. Ανακατεύω καλά με κουτάλι μέχρι να έχω ομοιογενή παχύρρευστο χυλό.
Λαδώνω και αλευρώνω φόρμα του κέικ. Ρίχνω εκεί το μείγμα μου και ψήνω στους 175 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα και ένα τέταρτο. Μετά από τα πρώτα 40 λεπτά σκεπάζω την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο.
Μισή ώρα πριν βγάλω το γλυκό απ το φούρνο φτιάχνω το σιρόπι. Βράζω το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο (10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση) ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρω απ τη φωτιά, προσθέτω βανίλια και μέλι και ανακατεύω.
Όταν βγάλω το γλυκό απ το φούρνο το τσιμπάω με πηρουνάκι σε διάφορα σημεία και περιχύνω με το σιρόπι. Αφήνω να το πιεί και να κρυώσει. Βάζω στο ψυγείο για μια δυο ώρες τουλάχιστον και στη συνέχεια κόβω. Γίνεται μια σοκολατόπιτα νοτισμένη μέσα, όχι πολύ γλυκιά.