Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τσουρέκια νηστίσιμα με σοκολάτα





Βράζω μαζί 1 κούπα νες καφέ (250 ml περίπου) χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο, 1/2 κούπα νες καφέ νερό, 1 1/2 κούπα ξανθή ζάχαρη και τις κούπες απο ένα πορτοκάλι. Όταν πάρει βράση ξαφρίζω, χαμηλώνω φωτιά, αφήνω να σιγοβράσει για 10 λεπτά και αποσύρω απο το μάτι.

Βάζω την προζύμη με:
1 κουπα χλιαρο νερο
2 φακελακια ξερη μαγια
1 1/2 κουταλια σουπας ξανθη ζαχαρη
4 κ.σ. αλεύρι για τσουρέκι
Τα ξηρά υλικά μαζί σε λεκανίτσα, ριχνω το χλιαρο νερο και τα διαλυω καλα. Σκεπαζω με δυο πλαστικες σακουλες δεμενες, αφηνω περιπου 30 λεπτα.

Στη συνέχεια θέλω.
Το σιρόπι μου με το πορτοκάλι που έχει γίνει χλιαρό.
2 φακελάκια τριμμένο μαχλέπι.
1 βανίλια καψουλάκι
3/4 κούπας νες καφέ αραβοσιτέλαιο
1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
ελάχιστο αλατάκι

Προσθέτω μαχλέπι και βανίλια στην προζύμη. Και λιγο αλατάκι. Αρχίζω να ρίχνω εναλλάξ λάδι, σιρόπι , αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι. Το μηλόξιδο προς το τέλος και τα τελευταία υλικα ως να πάρει όλο το αλεύρι. Θέλω μια ζύμη μαλακή ελαστική που κολλάει ελαφρά στα χέρια και μαστιχάρει. Κάνω τραβήγματα και διπλώματα αρκετά, κανένα τεταρτάκι της ώρας. (αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο). Στο τέλος έχω μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα τοιχώματα, είναι μαλακή αλλά ομοιογενής.Σκεπάζω πάλι με δυο σακούλες πλαστικές δεμένες (ή σελοφάν και πετσέτα από πάνω) και αφήνω να ξεκουραστεί για 2.5 ώρες περίπου)

Ξεσκεπάζω τη λεκάνη μου και φτιάχνω τσουρέκια που τοποθετώ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί. (Χώρισα τη ζύμη σε πέντε κομμάτια με το μάτι, το καθένα το τράβηξα και το άπλωσα να γίνει ορθογώνιο μακρόστενο περίπου, έριξα κατά μήκος κομματακια σοκολάτας (σταγόνες ακομα καλύτερα, δεν είχα) , το δίπλωσα σαν σε κύλινδρο, και τον κύλινδρο σε σχήμα τσουρεκιού πλεξούδας.. Έκανα πέντε τσουρέκια). 

Σκεπάζω το ταψί με άλλο ταψί ψηλό από πάνω και κουβέρτα, ή με πετσέτα για όσες προτιμούν, και αφήνω να φουσκώσουν 40 λεπτά περίπου. Εν τω μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 175, ψήνω τα τσουρέκια μου για 35 λεπτά. Βγάζω, αφήνω να κρυώσουν καλά, σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα.

Καλή επιτυχία!