Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Φασόλια γίγαντες με λουκάνικο κοτόπουλου στο φούρνο



500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες
500 γραμμάρια λουκάνικο κοτόπουλου (ο χασάπης μου το κάνει ελαφρά πικάντικο)
400 γραμμάρια ντομάτα τριφτή
λαδάκι (1/2 κούπα περίπου)
φρεσκοστυμένος χυμός από ένα πορτοκάλι
πάπρικα καπνιστή
σκόρδο σκόνη 
λεμονοπίπερο φρεσκοτριμμένο
αλατάκι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη (έβαλα καστανή)

Πλένω τα φασόλια και τα μουσκεύω αποβραδίς σε κατσαρόλα με το νερό δύο δάχτυλα τουλάχιστον πιο πάνω. Τα άφησα 16 ώρες. Έγιναν σχεδόν διπλάσια. Την άλλη φορά θα τ αφήσω 24 ώρες.
Τα βράζω σε χύτρα, με το νερό τους, ξαφρίζοντας στην αρχή του βρασμού. Αν χρειαστεί στην πορεία προσθέτω νεράκι. Τα έβρασα για 1 ώρα περίπου, σε μέτρια θερμοκρασία, και είχαν μαλακώσει.
Τοποθετώ στο σκεύος μου (χρησιμοποίησα στρόγγυλο βαθύ ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών), τα φασόλια με το νερό που απέμεινε, τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες, τη ντομάτα, το λαδάκι,το χυμό,  τα μπαχαρικά κατα βούληση, δοκιμάζοντας τη σάλτσα να δω πώς μου αρέσουν. Τέλος ρίχνω τη ζάχαρη και ανακατεύω ελαφρά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις, στο κέντρο του φούρνου το ταψάκι μου σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι 2.5 ώρες.  Την τελευταία μία ώρα είχα ξεσκέπαστο το ταψί αλλά να το ελέγχετε. Αν θέλετε περάστε το στο τέλος απ το γκριλ, στην ψηλή σχάρα, για 5 - 10 λεπτά να κάνουν έξτρα κρούστα τα φασόλια. Για πολύ λίγο όμως, προσέξτε μη αρπάξουν παραπάνω απ όσο πρέπει.
Καλή επιτυχία!




Παγωτάκι με σταφύλι και μπανάνα στο λεπτό



Θα χρειαστώ: (για 1 μερίδα)
1 μπανάνα πολύ ώριμη, κομμένη σε ροδέλες, παγωμένη από την κατάψυξη.
15 περίπου ρόγες σταφυλιού σταφίδας ώριμου από την κατάψυξη
(η συνταγή εδώ: https://cookpad.com/gr/sintages/4798238-staphulia-stin-katapsuksi )

Εκτέλεση:
Βαζω στο μούλτι τις παγωμένες ροδέλες και το παγωμένο σταφυλάκι και χτυπάω, λίγες στροφές κάθε φορά, σταματώντας για λίγα δευτερόλεπτα για να μη μου καεί το μούλτι! Ενδιάμεσα μαζεύω το μείγμα απ τα τοιχώματα και το ξαναρίχνω μέσα. Θα χρειαστούν 5-6 βόλτες. Το πάγωτάκι είναι έτοιμο, γλυκό, ευωδιαστό και μαστιχωτό.