Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Μπισκοτάκια μαρμελαδένια της Λίλας..

Μπισκοτάκια μαρμελαδένια της Λίλας





Υλικά για μια δόση (βγαίνουν δυο λαμαρίνες φούρνου):
100 γραμμάρια περίπου βούτυρο αγελάδας (απο το μεγάλο πακέτο λίγο λιγότερο απο το μισό)
1 αυγό μεγάλο
μισό νεροπότηρο ζάχαρη
1 1/2 νεροπότηρο περίπου αλεύρι σκληρό
μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
άρωμα βανίλιας ή λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Μαρμελάδα σπιτική

Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύω με ένα κουτάλι το βούτυρο (που έχω αφήσει προηγουμένως 2-3 ώρες εκτός ψυγείου για να μαλακώσει), το αυγό και τη ζάχαρη. Προσθέτω το γιαούρτι όπου μέσα έχω διαλύσει τη σόδα.
Προσθέτω το αλεύρι σε τρεις δόσεις ζυμώνοντας με τα χέρια. Θέλω μια ζύμη που να πλάθεται αλλά να είναι και λίγο τριφτή. Στο τέλος προσθέτω και το άρωμα και ζυμώνω για λίγο ακόμη να ενσωματωθεί.
Σε πάγκο κουζίνας ή μάρμαρο καθαρό και στεγνό πασπαλίζω λίγο αλεύρι και το σκουπίζω πάλι, ίσα για να μην κολλάει η ζύμη στην επιφάνεια. Εκεί βάζω μπαλίτσες απο τη ζύμη και τις ανοίγω με χοντρό πλάστη. Προσωπικά θέλω την ανοιγμένη ζύμη παχουλούτσικη, μισό εκατοστό περίπου. Αλλά αν θέλετε και πιο λεπτή. Αφού ανοίξω τη ζύμη λοιπόν σε φύλλο 'κόβω' με κουπ πατ ή ποτηράκι. (εγώ χρησιμοποιώ μικρό ποτηράκι, πχ του ούζου, ή φλυτζανάκι του καφέ όπως στα μπισκότα της φωτογραφίας). Τοποθετώ τα κομμάτια της ζύμης σε βουτυρωμένο ταψί ή σε φύλλο σιλικόνης και ψήνω στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά. (ανάλογα με το πάχος της ζύμης, μέχρι να ροδίσουν καλά τα μπισκοτάκια).
Μόλις βγουν τα απλώνω σε πιατέλα, (βάζω το δεύτερο ταψί στο φούρνο να γίνεται) και όπως είναι ζεστά αλείφω την επιφάνεια με μαρμελάδα. Μισό κουταλάκι περίπου, ή και παραπάνω αν σας αρέσει πλούσια η γεύση του γλυκού, που την απλώνω και την αλείφω με τη ράχη του κουταλιού. Απορροφά λίγο το μπισκοτάκι όπως είναι ζεστό και σχηματίζει γλάσσο.
Καλή επιτυχία!
Μπισκοτάκια μαρμελαδένια της Λίλας Ο κόσμος ο δικός μου