Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ανθοτυρόπιτα Ζουμερή της Λίλας

Υλικά (για στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών, ή ανάλογης χωρητικότητας πυρίμαχο σκεύος)
μισό πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 του ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
60 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας και λίγο για το άλειμμα του πυρέξ (το 1/4 περίπου του μεγάλου πακέτου και λίγο παραπάνω)
5 αυγά
γιαούρτι στραγγιστό 700 γραμμάρια περίπου (χρησιμοποιώ TOTAL που είναι πιό γλυκό)
300 γραμμάρια ανθότυρο
200 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο (ή άλλο κίτρινο τυρί που σας αρέσει)
λίγο αλάτι
μισό κουταλάκι του καφέ σόδα, διαλυμένη σε μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι

Ανθοτυρόπιτα Ζουμερή της Λίλας

Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190 βαθμούς, σε κανονική παραδοσιακή λειτουργία φούρνου , πάνω κάτω. Σε λαμαρίνα φούρνου απλώνω το φύλλο (το οποίο έχω ήδη ξεπαγώσει αφήνοντάς το σε κανονική ψύξη ένα βράδυ), κομμένο με τα χέρια σε κομματάκια. Ψήνω για 10-15 λεπτά, ως να ροδίσουν και να κριτσανίσουν όλα τα φύλλα. Ανακατεύω αν χρειαστεί για να ψηθούν όλα καλά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζω την κρέμα. Σε μπρίκι ζεσταίνω το λάδι, όχι να κάψει απλά να ζεσταθεί, αποσύρω απ τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύω για να διαλυθεί καλά, και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

Σε βαθιά λεκανίτσα χτυπάω τα αυγά με πηρούνι, προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι. Στη συνέχεια προσθέτω το γιαούρτι κουταλιά κουταλιά, εξακολουθώντας να χτυπώ και να ανακατεύω.
Προσθέτω και τη σόδα διαλυμένη σε μια κουταλιά γιούρτι, ανακατεύοντας πάλι.
Προσθέτω τα ψημένα φύλλα σε κομματάκια, και τα τυριά, το ανθότυρο σε κομματάκια ψιχουλιαστά που τρίβω με το χέρι, και το κίτρινο τυρί. Λίγο αλάτι ανάλογα με το τι κίτρινο τυρί χρησιμοποιώ.
Ανακατεύω με κουτάλι μέχρι να είναι τα φύλλα και το τυρί παντού καλυμμένα με κρέμα.
Αδειάζω σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνω την επιφάνεια να είναι ομοιόμορφη και παντού καλυμμένη με κρέμα γιαουρτιού, και ψήνω στους 190 για μισή ώρα. Στη μισή ώρα περίπου σκεπάζω με αλουμινόχαρτο (έχει ήδη ξανθύνει η πίτα, για να μη σκουρήνει κι άλλο) και συνεχίζω να φήνω για άλλα 20 λεπτά, Δοκιμάζω μ ένα μαχαίρι, αν βγει στεγνό βγάζω την πίτα απ το φούρνο και την αφήνω σκεπασμένη με μια πετσέτα, ή με το αλουμινόχαρτο, να κρυώσει.
Καλή όρεξη!