Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΡΟΞΑΚΙΑ ΑΛΑΔΩΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ



Προζύμι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κούπα τσαγιού χλιαρό νερό
αλεύρι σκληρό για τσουρέκι όσο πάρει να γίνει αραιός χυλός 
μετά: ελάχιστο αλάτι + 1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο

Σκεπάζω το μπωλ με πλαστική σακούλα την οποία δένω σφιχτά.
Αφήνω να αφρίσει για 20 λεπτά περίπου

Ζυμάρι:
Προσθέτω στο προζύμι 3 κουταλιές σούπας μέλι, 3 κουταλιές σούπας ταχίνι και αλεύρι για τσουρέκι όσο πάρει να γίνει ζυμάρι απαλό αλλά που δεν κολλάει στα τοιχώματα. Σκεπάζω πάλι με σακούλα δεμένη και αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.

Στη μια ώρα ξεσκεπάζω, και χωρίζω τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα μικρό, το ένα τέταρτο της ζύμης περίπου. Με το μεγάλο κομμάτι πλάθω μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, τα οποία τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί φούρνου. Στο μικρό κομμάτι προσθέτω μια φουσκωτή κουταλιά κακάο, ζυμώνω να γίνει σοκολατένιο ζυμάρι, και το χωρίζω σε τόσα κομμάτια όσα τα μπαλάκια της ζύμης στο ταψί. Βάζω ένα στο κέντρο, σε κάθε μπαλάκι, και πιέζω λίγο, να γίνει το κάθε μπαλάκι σαν φουσκωτός δίσκος. Σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα και αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστούν. Εν τω μεταξύ ανάβω το φούρνο στους 180.


Φουρνίζω στους 180 για 30-40 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους).
Όταν τα ξεφουρνίσω ζεστά τα βουτάω μέσα σε ζεστό σιρόπι. κατευθείαν στο κατσαρολάκι. Δυό και τρείς φορές το καθένα (μια φορά όλα, πάνω κάτω, και ξανά άλλη μια φορά όλα, κι άλλη μια. Φτιάχνω ένα πολύ ελαφρύ με 2 μέρη μέλι, ένα μέρος νερό (12 κουταλιές σούπας μέλι + 6 ή 7κουταλιές σούπας νερό). Αν θέλετε όμως μπορεί να είναι και αραιό σιρόπι ζάχαρης με 1 μέρος ζάχαρη, δύο νερό, και φλούδα λεμονιού μέσα +λίγες σταγόνες λεμόνι. (από την ώρα που κοχλάζει 5 λεπτά να βράσει σε σιγανή φωτιά)
Καλή επιτυχία!