Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Βασιλόπιττα μιλφέιγ

Μια στρόγγυλη τούρτα μιλφέιγ. Όταν τη στρώσετε, λίγο πριν το τραπέζι, αφού στρώσετε την κρέμα κρύα βυθίστε το νομισμα τυλιγμένο με μεμβράνη, κάθετα, στην κρέμα που είναι αρκετά σφιχτή απ το ψυγείο και το κρατάει. Συνεχίστε με σφολιάτα και σαντιγύ για το γαρνίρισμα. Αν θέλετε, με τα κομματάκια σφολιάτας που περισσεύουν στο κόψιμο φτιάχνετε τους αριθμούς της χρονιάς (κόβοντας στενές λουριδίτσες, στρίβοντάς τες, και μετά σχηματίζοντας έναν έναν τους αριθμούς)



Μια συσκευασία σφολιατα  (έχει δύο φύλλα σφολιάτας μέσα).
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικης 
1 λίτρο γάλα.  6 κουταλιές σούπας κοφτες κορν φλαουρ.  (όχι άνθος αραβισιτου)  12 κουταλιές σούπας αλεύρι κοφτες.  Μια κούπα ζάχαρη κρυσταλλικη.  Τρεις κροκοι αυγων.
Σαντιγυ.  Δύο πλήρεις κρέμες γάλακτος των 330 ml η κάθε μία,  33 % λιπαρά


Φτιάχνω πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικης 
Μαζί τα αλεύρια η ζάχαρη οι κροκοι με όσο κρύο γάλα χρειαστεί να γίνει χυλος, χτυπάω κ με πηρουνι να μην έχει σβολους.  Ζεσταινω το υπόλοιπο γάλα.  Ρίχνω λίγο απ αυτό στο χυλο να γίνει χλιαρός.  Μετά το χυλο στο γάλα,  ανακατεύω ώσπου να πήξει.  Αποσυρω απ τη φωτιά.  ρίχνω λίγο βούτυρο,  ένα κουταλάκια του γλυκού για άρωμα.  Ανακατεύω. Αφήνω να κρυώσει ανακατευοντας που και που να μην έχει πέτσα.

Τοποθετώ το φύλλο σφολιάτας σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Με τον δακτύλιο της στρόγγυλης φόρμας, πατώντας, (ή με ένα χαρτόνι στο μέγεθος του κύκλου που θέλω και μαχαιράκι γύρω γύρω ) μαρκάρω τον κύκλο που θα κόψω. Τον κόβω με ένα μαχαίρι. Το υπόλοιπο της σφολιάτας το κόβω σε μικρά παραλληλόγραμμα, θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω για να συναρμολογήσω ατομικά μιλφέιγ.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αφού έκοψα τον κύκλο επέλεξα να τον χωρίσω σε οκτώ τριγωνάκια, ώστε να είναι έτοιμες οι μερίδες. Αν θέλετε παραλείπετε αυτό το βήμα.

Ψήνω κάθε κύκλο, και τα παραλληλόγραμμα, όπως είναι στη λαδοκολλα,  στους διακοσιους βαθμούς, στη μέση του φούρνου για  25 με 30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.  Θα το δω να έχει χρυσισει καλά και σηκωθεί.
Αφήνω να κρυώσει και τριβω με τα χέρια τα πάνω φύλλα του κύκλου που θα είναι η κάτω βάση να γίνουν τριμματα.  Μένει το κάτω στρώμα. Κρατάω τα φυλλαράκια για το γαρνίρισμα
Όσον αφορά στον πάνω κύκλο που ήταν σε τριγωνάκια, όπως είχαν φουσκώσει με το μαχαίρι τα έκοψα κατά μήκος απ την μια πλευρά ως την άλλη, και έμεινα έτσι με δυό λεπτότερα τρίγωνα. Για τη βασιλόπιττά μου χρησιμοποίησα τα πάνω, τα κάτω τα κράτησα για ατομικά μιλφέιγ.

Για τη σαντιγύ: Χτυπάω στο μίξερ με 5 Κουταλιές σούπας αχνη να πήξει η σαντιγυ.  Βάζω λίγο λιγότερη απ τη μισή απ αυτή στην κρέμα που έχει ήδη κρυώσει καλά.  Ανακατεύω κ χτυπάω λίγο με πηρουνι.
(αν θέλω παρακάμπτω αυτή τη διαδικασία και χρησιμοποιώ ετοιμη σαντιγύ, από ζαχαροπλαστείο, θα χρειαστώ περίπου μισό κιλό)

Συναρμολογηση, όλα κρύα.  Ο ένας στρόγγυλος κύκλος σφολιατας,  πάνω κρέμα δυο δάχτυλα περίπου. 



Ο δεύτερος κύκλος  σφολιατας από πάνω.  Αν κράτησα τον ολόκληρο κύκλο, με μαχαίρι τον κόβω κατα μήκος απ τη μια άκρη ως την άλλη έτσι ώστε να έχω δυο λεπτότερους κύκλους. Αν έφτιαξα τρίγωνα χρησιμοποιώ τα πάνω, όπως είπα.  

Από πάνω ένα πολύ ελαφρύ στρώμα άχνης κοσκινισμένο , 


μετά σαντιγυ με τριμματα μέσα κ λίγη αχνη ακόμα. 
Ανακατεύω κ στρωνω.  Από πάνω τριμματα σφολιατας ανακατεμενα με αχνη.  Πασπαλιζω. Καλή επιτυχία!