Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κουραμπιεδάκια Νηστήσιμα Αφράτα και Τραγανά



Θα χρειαστούμε:
1 ποτήρι καρύδι, χοντροαλεσμένο στο μούλτι (ή χτυπημένο στο χαβάνι)
1 1/2 ποτήρι περίπου αλεύρι ολικής άλεσης (αν θέλετε και απλό βέβαια)
4 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη (αν σας αρέσουν πιο γλυκά βάλτε μια ακόμα)
4 κουταλιές σούπας καλό ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σούπας ρακόμελο (έβαλα 2) (αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε άλλο αλκοόλ, ρακί ή και κονιάκ. τότε ίσως θελήσετε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη)
2 κουταλιές σούπας χυμό μανταρινιού (ή πορτοκαλιού) όπου διαλύω -->
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

Επιπλέον άχνη για το πασπάλισμα.
Προαιρετικά: 1 βανίλια

Βάζω σε βαθύ μπωλ το λάδι, το ρακόμελο τη ζάχαρη και τα καρύδια. Προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω / τρίβω τη ζύμη με τα χέρια να γίνει ομοιόμορφη και ψιχουλιαστή, Οχι ζυμάρι, πιό πολύ χοντρά ψίχουλα. Προσθέτω τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του μανταρινιού ή πορτοκαλιού. Συνεχίζω το τρίψιμο. Θέλω χοντρά ψίχουλα τα οποία όταν τα σφίγγω στο χέρι ίσα που σχηματίζουν μπαλάκι. Όχι ζυμάρι. Αν χρειαστεί προσθέτω μια κουταλιά νερό, για να σχηματίζεται το μπαλάκι, ή λίγο αλεύρι ακόμα , κουταλιά κουταλιά, αν δω ότι πάει προς το ζυμάρι που πλάθεται.
Γεμίζω το ταψί μου με τα μικρά μπαλάκια ζύμης,  σαν μικρούτσικα καρύδια, και ψήνω στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Βγάλτε ένα και σπάστε το, αν είναι ψημένο μέχρι μέσα είναι έτοιμο (στο κέντρο θα ναι λιγο μαλακό αλλά σύντομα θα γίνει τραγανό όλο). Σβηνω το φούρνο κι αφηνω μέσα το ταψι για λίγα λεπτά ακομη.
Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πριν τα περάσω με άχνη, ως εξής:
Τα κυλάω μεσα σε γαβάθα με άχνη ζάχαρη και τα αραδιάζω στο πιάτο πασπαλίζοντας καθε στρώση και με επιπλέον άχνη από πάνω. Αν θέλω προσθέτω και μια βανίλια μέσα στην άχνη μου.
Καλή επιτυχία!