Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Κρουασανάκια με μέλι



Προζύμη
1 φακελάκι μαγιά
1 κούπα τσαγιού γάλα χλιαρό και μέσα μια κουταλιά σούπας γιαούρτι πρόβειο
δυο γεμάτες κουταλιές σούπας μέλι
δυο κουταλιές σούπας αλεύρι
ελάχιστο αλάτι αφού αναμείξω καλά τα υπόλοιπα

Αφήνω για 30 λεπτά σε λεκάνη σκεπασμένη με πλαστική σακούλα δεμένη, ή με όποιον άλλο τρόπο θέλετε να μη μπαίνει αέρας.

Στη συνέχεια ενσωματώνω
1 κουταλάκι γλυκού μηλόξιδο
δυο αυγά
αλεύρι για τσουρέκι όσο πάρει να γίνει μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ζυμώνω και διπλώνω μέχρι να την πετύχω)
Εχω στην άκρη 120 γραμμάρια βούτυρο (βάζω αγελάδας) που το έχω λιώσει σε σιγανή φωτιά και το έχω αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου αλλά είναι ρευστό. 
Κάνω στην επιφάνεια της ζύμης βαθουλωματάκια με τα δάχτυλά μου. Ριχνω από πάνω με κουτάλι της σούπας βούτυρο και διπλώνω ξανά και ξανά παίρνοντας το βούτυρο κι απ τα πλάγια της λεκάνης μέχρι να ενσωματωθεί. Συνεχίζω μέχρι να πάρει το ζυμάρι μου όλο το βούτυρο (αν χρειαστεί ρίχνω ψιχαλιστά ελάχιστο αλευράκι ακόμα). Θέλω μια ζύμη βουτυρένια που να διπλώνεται και να μην κολλάει στα τοιχώματα. Την αφήνω σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Στη μία ώρα ανοίγω κι αρχίζω να φτιάχνω τα κρουασανάκια. Παίρνω κομμάτια ζύμης και ανοίγω με πλάστη λεπτά παραλληλόγραμμα (όχι και τσιγαρόχαρτα) περίπου 3χ9 , κόβω με μαχαίριι τις άκρες να έχω τέλειο παραλληλόγραμμο, και το χωρίζω με μαχαίρι στη μέση σε δύο τριγωνάκια. Ρολάρω τα τριγωνάκια ως τη μύτη του τριγώνου και τοποθετώ το ζυμαρένιο κρουασανάκι σε ταψί στρωμμένο με λαδόκολλα. Κάνω το ίδιο με όλη τη ζύμη (φτιάχνει περίπου ένα ταψί). Σκεπάζω το ταψί με βαθύ ταψί από πάνω, και μια μεγάλη πετσέτα ή κουβερτούλα, και αφήνω άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν. Δέκα λεπτά πριν τα ξεσκεπάσω ανάβω το φούρνο μου στους 180. Τα αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνω για 20 με 25 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο)
Καλή επιτυχία!