Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η μουσταλευριά του Θανάση




Θα χρειαστώ:
Μούστο 9 ποτήρια γεμάτα
Στάχτη από ξύλα (από τζάκι)
Τουλουπάνι
Νισεστέ, 1 ποτήρι
Καρύδια σπασμένα
Σουσάμι για το πασπάλισμα, αν θέλω και λίγο αμύγδαλο σπασμένο

Εκτέλεση

βάζω στάχτη σ ένα τουλουπάνι, το δένω καλά και το βάζω μέσα στην κατσαρόλα με το μούστο. Βράζω, και όταν πάρει βράση ο μούστος ξαφρίζω και σβήνω το μάτι. Αφήνω την κατσαρόλα σκεπασμένη, με το δεμένο τουλουπάνι μέσα ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα αφαιρώ το τουλουπάνι και στραγγίζω το μούστο περνώντας τον δύο φορές από μεγάλο στραγγιστήρι πάνω στο οποίο υπάρχει ένα καθαρό τουλουπάνι (ή φίλτρο του καφέ). Στη συνέχεια τον βράζω μέχρι να μείνουν τα δυο τρίτα (6 ποτήρια περίπου).




Αποσύρω απ τη φωτιά, βάζω στην άκρη το ένα ποτήρι συμπυκνωμένο μούστο. Όταν κρυώσει αρκετά βάζω τον υπόλοιπο μούστο στη φωτιά να αρχίσει να βράζει πάλι . Εν τω μεταξύ στον μούστο που έχω βάλει στην άκρη διαλύω ένα ποτήρι νισεστέ.
Προσθέτω στον μούστο που βράζει τον διαλυμένο νισεστέ (καλό είναι πριν τον προσθέσω να του ρίξω κάποιες κουταλιές απ τον μούστο που βράζει να χλιαρύνει και να γίνει εντελώς κρεμώδης χωρίς γρομπαλάκια) και ανακατεύω ζωηρά σε μέτρια φωτιά, καλύτερα με ξύλινη κουτάλα. Όταν δω ότι πάει να πήξει (φουσκάλες, λεπτή κρεμώδης υφή) ρίχνω λίγο σε ένα πιάτο και το βάζω στο ψυγείο. Αν σε λίγο ξεκολλάει από το πιάτο η μουσταλευριά είναι έτοιμη. Αποσύρω απ τη φωτιά, προσθέτω καρυδάκι σπασμένο και ανακατεύω καλά. Ρίχνω τη μουσταλευριά μου σε ρηχά πιάτα η πιατέλες με βαθιά κουτάλα, πασπαλίζω από πάνω με σουσάμι, και λίγο μύγδαλο σπασμένο αν θέλω, κι αφήνω να κρυώσει. Τρώω με κουτάλι απ την κατσαρόλα ότι έχει απομείνει.
Την φυλάω στο ψυγείο. Πριν το σερβίρισμα αν θέλω πασπαλίζω και με λίγη κανέλλα.
Καλή επιτυχία!