Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Κέικ Σοκολατένιο, Το Απόλυτο


Ήθελα ένα κέικ πολύ αφράτο σαν συννεφάκι, και πολύ σοκολατένιο. Νομίζω το κατάφερα. Στα συν του το ότι δεν χρειάζεται μίξερ, γίνεται και με κουτάλι και πηρούνι. Ο λίγος καφές (μπορείτε να βάλετε και εσπρέσο) αναδεικνύει τη σοκολατένια γεύση. Κατά τη γνώμη μου δε θέλει γλάσσο, είναι πλεονασμός. Η γεύση της σοκολάτας είναι ήδη πολύ έντονη, και το κέικ, ενώ δεν είναι υγρό, δεν είναι καθόλου στεγνό. 

Υλικά:
2 κουταλιές σούπας βούτυρο μαλακωμένο (έξω απ το ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες)
1 κούπα (των 200 ml περίπου) αραβοσιτέλαιο
1 κούπα γάλα
1 κούπα καστανή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
2/3 κούπας κακάο σκόνη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2/3 κούπας βραστο νερό που έχει βράσει με 1/3 του κουταλιού του καφέ ελληνικού καφέ
4 αυγά

Εκτέλεση
Σε μεγάλη λεκανίτσα βάζω τα στερεά υλικά (ζάχαρη, αλεύρι κοσκινισμένο, κακάο κοσκινισμένο, μπέικιν) Προσθέτω τα υγρά υλικά ανακατεύοντας με κουτάλι (τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το λάδι, το γάλα, το βούτυρο) και χτυπώντας μετά ειτε με μίξερ χειρός, ελαφρά,είτε με πηρούνι και λίγη υπομονή. Όταν αναμειχτούν τα υλικά καλά και έχω έναν ομοιογενή παχύρρευστο χυλό προσθέτω λίγο λίγο το βραστό νερό με τον καφέ, χτυπώντας με πηρουνάκι συνέχεια μέχρι να πάρει όλο το νερό. Θέλω έναν ομοιογενή βελούδινο χυλό.
Αδειάζω σε ταψί του κέικ (βγαίνουν δύο φόρμες μέτριες, το έφτιαξα σε μια, στρόγγυλη, διαμέτρου 30 εκατοστών, φουσκώνει αρκετά και αφρατεύει).
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου (βάζω μαχαίρι μέσα και βγαίνει καθαρό).
Βγάζω απ το φούρνο. Αφήνω να κρυώσει και απολαμβάνω. Γίνεται πολύ μαλακό (όχι υγρό) και αφράτο.
Καλή επιτυχία!