Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Φανουρόπιτα ζουμερή κι αφράτη (με 11 υλικά)

Φανουρόπιτα ζουμερή κι αφράτη (με 11 υλικά)


Φτιάχνω εδώ και καιρό μια νηστήσιμη πορτοκαλόπιτα κέικ, εξαιρετική, από την Τρελοκουζίνα της Βασούλας. Την μετέτρεψα σε φανουρόπιτα με την προσθήκη κανέλας, καρυδιών και σταφίδας, και τροποποιώντας λίγο την αρχική συνταγή. Πολύ ζουμερή, αφράτη και δροσερή.

Στερεά υλικά:
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι ινδική καρύδα τριμμένη
1 ποτήρι σιμιγδάλι
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισμένα ή χοντροκομμένα στο χέρι
1 ποτήρι ξανθή σταφίδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα κεϋλάνης (αν βάλετε απ την άλλη,την κάσια του σούπερ μάρκετ, βάλτε μισό κουταλάκι)
Υγρά υλικά
1 1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο (και λίγο για το ταψί)
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 σόδα κουτάκι των 330 ml (έβαλα σουρωτή)
Απο πάνω
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Εκτέλεση: Βάζουμε σε λεκανίτσα τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε με κουτάλι, και τέλος με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη σαν του κέικ, όχι πολύ σφιχτή, και ομοιογενή. Αδειάζουμε σε ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρά με αραβοσιτέλαιο (χρησιμοποιώ στρόγγυλο μεγάλο ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών περίπου) και ψήνουμε στους 180 για 50-55 λεπτά, στη μεσαία σχάρα, πάνω κάτω αντιστάσεις, ανάλογα με το φούρνο.
Βγάζουμε απ το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη όπως είναι ζεστή για να κολλήσει, (την άχνη σε σουρωτήρι για να πέφτει ψιλή ψιλή όπως στους κουραμπιέδες) και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Θέλει τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν κοπεί για να σφίξει επειδή είναι πολύ αφράτη. Καλή επιτυχία!