Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κεκάκια με Μπανάνα και Αποξηραμένα Φρούτα



Κεκάκια με Μπανάνα και Αποξηραμένα Φρούτα
Πεντανόστιμα και Τέρμα Υγιεινά
(χωρίς έξτρα ζάχαρη ούτε αλεύρι σίτου)

Υλικά:
Παξιμάδι κριθαρένιο τριμμένο στο μουλτι 200 γρ (υπάρχει παξιμάδι από 100% κριθαρένιο αλεύρι ολικής)
100 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
100 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (αν θέλω βάζω κι άλλες σταφίδες αντί για χουρμάδες, ή αντικαθιστώ με κράνμπερις ή με άλλο αποξηραμένο φρούτο που μου αρέσει. Το αποτέλεσμα θα είναι λίγο λιγότερο γλυκό, οπότε αν θέλω προσθέτω μισή κούπα μαύρη ζάχαρη που θα καραμελώσει ωραία τα μπισκότα μου)
δύο μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
120 γραμμάρια ελαιόλαδο
(πρόσθεσα μια χούφτα αλεύρι ρυζιού να ρουφήξει λίγο το λάδι, δεν είναι απαραίτητο, μπορείτε να βάλετε λίγο ακόμα τρίμμα παξιμαδιού)


Βάζω σε λεκάνη το τρίμμα του παξιμαδιού
Λιώνω στο μούλτι τις μπανάνες ξεφλουδισμένες, προσθέτω τις σταφίδες και τους χουρμάδες ψιλοκομμένους, δίνω μερικές στροφές στο μούλτι να τριφτούν αρκετά τα φρούτα μέσα στη μπανάνα. Θα μείνουν κομματάκια αρκετά, και το θέλω αυτό.
Προσθέτω το μείγμα μπανάνας + αποξηραμένων φρούτων στο τρίμμα. Προσθέτω το μπέικιν και το λάδι και ζυμώνω καλά. Θα έχω μια λαδερή ζύμη. Αν θέλω προσθέτω λίγο τρίμμα παξιμαδιού ακόμα, ή και λίγο αλεύρι. (1 χούφτα, όχι παραπάνω). Όπως είναι λαδερή η ζύμη την απλώνω σε χοντρό στρώμα πάνω στον πάγκο εργασίας ή πάνω σε μια λαδόκολλα. Κόβω με ποτηράκι του κρασιού κυκλάκια, πάχους 1 εκατοστού περίπου (τα θέλω χοντρούτσικα). Η ζύμη μου είναι αρκετά λαδερή και τρίβεται, τοποθετώ με προσοχή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, προσέχοντας το σχήμα, δίνοντάς το αν χρειαστεί πάλι λίγο με τα χέρια μου. Κάνω το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη, όση περισσέψει την ξανανοίγω με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσει.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. 
Γίνονται τραγανά απ έξω και ζουμερά από μέσα.
Αφήνω να κρυώσουν και αποθηκεύω, σε τενεκεδένιο ή πήλινο κουτάκι ή σε σακούλα ζιπ.

(την αρχική ίδεα την πήρα από δω: 
https://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.gr/2017/09/MPISKOTA-MPANANAS-SAN-KEIK.html )