Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Φακοσουτζουκάκια Αφράτα και Μυρωδάτα







Υλικα για ένα ταψί
3 κούπες φακές ψιλές (που έχω βάλει σε νερό να φουσκώσουν 12 ώρες, τις έχω στραγγίξει καλά) - τις περνάω απ το μούλτι , ή από μπλέντερ, να γίνουν σαν κιμάς
2 κρεμμύδια λευκά μικρά τριμμένα ή περασμένα στο μούλτι
5-6 ντοματάκια πομοντόρο περασμένα στο μούλτι να γίνουν πολτός
μοσχοβολιά (συνδυασμός μπαχαρικών για μπιφτέκι)
αλάτι
μουστάρδα ντιζόν δυο κουταλιές σούπας
αραβοσιτέλαιο μισή κούπα
5 κουταλιές σούπας πίτουρο βρώμης (ή νιφάδες)
καρυκεύματα ανάλογα με το γούστο σας (έβαλα σκόρδο σκόνη και παπρικα καπνιστή γλυκιά. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μια σκελίδα φρέσκου σκόρδου τριμμένη αντί για τη σκόνη)
1 κουταλιά σούπας μηλόξιδο
μισό κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

Ζυμώνω με το χέρι τα υλικά σε μια λεκανίτσα ευρύχωρη, εκτός από το ξύδι και τη σόδα. Στο τέλος κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο, ρίχνω εκεί το μηλόξιδο, κι από πάνω τη σόδα ν αφρίσει. Ζυμώνω ξανά λιγάκι, να γίνουν ένα. Θέλω υγρή ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Πλάθω σε σουτζουκάκια ή κεφτεδάκια και τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί του φούρνου. Ψήνω στους 180 βαθμούς για 40' περίπου.
Καλή επιτυχία!