Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Βιεννέζικη τούρτα πραλίνα φουντουκιού-σοκολάτα



Θα χρειαστείτε:
2 φύλλα παντεσπάνι τετράγωνο η στρόγγυλο, μεγάλο (χρησιμοποίησα παντεσπάνι σοκολάτας)

για την άσπρη κρέμα
-400 ml κρέμα γάλακτος , 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

για την πραλίνα φουντουκιού-σοκολάτας
-300 γραμμάρια ωμά φουντούκια + μισή κούπα ζάχαρη
-450 γραμμάρια σοκολάτα ζαχαροπλαστικής (έβαλα 350 γραμμάρια γάλακτος και 100 μαύρη, πράξτε κατά βούληση)
-1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος και δυο κ.σ. γάλα
-1 στικ βουτύρου (1/2 κούπα) ανάλατο βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου

για το γλάσο σοκολάτας
200 γραμμάρια σοκολάτα τζαντούγια
200 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
300 ml κρέμα γάλακτος *
(* αν δεν θέλετε να βάλετε τζαντούγια η αναλογία είναι 200 γραμμάρια σοκολάτα ζαχαροπλαστικής, γάλακτος ή μαύρη, ή ανάμεικτη, και 200 ml κρέμα γάλακτος)
1 κουταλιά σούπας ανθόμελο (ελαφρύ και αρωματικό, όχι πευκόμελο ή άλλο βαρύ μέλι)

Ετοιμάζω πρώτα την πραλίνα.
Ψήνω τα φουντούκια, απλωμένα σε λαδόχαρτο, στους 150-160 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου, να τα δω να καβουρντιστούν χωρίς να καούν βέβαια.
Βγάζω απο το φούρνο και τα κλείνω ζεστά όπως είναι μέσα σε καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνω δυο τρία λεπτά και τρίβω ελαφρά, έξω απ την πετσέτα. Έτσι αφαιρούνται εύκολα τα φλούδια.
Βάζω σε τηγανάκι τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, και την κάνω καραμέλλα (να χρυσίσει και να διαλυθεί όλη η ζάχαρη, όχι να μαυρίσει). Κλείνω τη φωτιά, ρίχνω τα φουντούκια, ανακατεύω γρήγορα να πάει παντού η καραμέλλα, τα ρίχνω σε απλωμένο λαδόχαρτο.
Μόλις κρυώσουν σπάω σε κομμάτια, κρατάω μερικές συστάδες φουντουκιών για το στόλισμα της τούρτας, και τα υπόλοιπα τα χτυπάω στο μούλτι, με διαλείμματα για να μη μου καεί. Μετράω ως το 50, σταματάω, σε λίγο ξαναρχίζω. Αρχικά τα φουντούκια θα γίνουν σκόνη. Μετά θα δω ότι αρχίζει να γίνεται ελαιώδης κρέμα. Συνεχίζω το χτύπημα ως να έχω ελαιώδη λείο πολτό. (10 λεπτά περίπου χτύπημα).
Κόβω τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια. Σε κατσαρολάκι βάζω την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο κ το γάλα. Ζεσταίνω καλά , σβήνω το μάτι , αποσύρω απ τη φωτιά, Ρίχνω μέσα τη σοκολάτα, ανακατεύω συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Οταν είναι έτοιμο ρίχνω μέσα την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύω καλά να γίνουν ένα, Αφήνω στην άκρη για δυο τρεις ώρες να σφίξει αρκετά, αλλά να απλώνεται. Αν χρειαστεί βάζω για λίγο στο ψυγείο παρακολουθώντας το πήξιμο.

Χτυπάω τα 400 ml κρέμας γάλακτος με λιγη άχνη να γίνουν σαντιγύ να στέκεται.

Σε βάση τούρτας στρώνω το ένα παντεσπάνι, απο πάνω αλείφω άσπρη κρέμα (την ελαφριά σαντιγύ μου). Πολύ λεπτή στρώση αλλά να πάει παντού. Βάζω στην κατάψυξη για ένα τέταρτο.
Βγάζω απ την κατάψυξη, απλώνω πάνω τη μισή δόση της πραλίνας. Ξαναβάζω στην κατάψυξη για δέκα λεπτά.
Βγάζω απ την κατάψυξη, τοποθετώ απο πάνω το δεύτερο φύλλο παντεσπάνι, και μια δόση ακόμα άσπρης κρέμας, λεπτή. Βάζω στην κατάψυξη για 1 τέταρτο.
Βγάζω απ την κατάψυξη, απλώνω την υπόλοιπη πραλίνα, βάζω πάλι στην κατάψυξη για δεκα λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω το γλάσο.

Το γλάσο σοκολάτας.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος (δεν τη βράζω, προσέχω μην τσικνίσει, απλά τη ζεσταίνω καλά σε χαμηλή φωτιά).
Βγάζω απ τη φωτιά, προσθέτω τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια ανακατεύοντας ζωηρά. Όταν λιώσουν μέσα στην κρέμα προσθέτω και το μέλι, και ανακατεύω να γίνουν ένα.

Βγάζω την τούρτα απ την κατάψυξη, και ρίχνω το γλάσο, κουταλιά κουταλιά, ξεκινώντας απ το κέντρο, να καλύψει την πάνω επιφάνεια και τέλος να χυθεί στα πλάγια. (καλό είναι να έχω πιατέλα με περιθώριο για το γλάσο που θα τρέξει). Με το κουτάλι φροντίζω να καλύψει τα πλαϊνά όσο θέλω.
Βάζω για λίγο στο ψυγείο σε κανονική ψύξη αυτή τη φορά, να σφίξει ελαφρά, βγάζω και στολίζω με τα καραμελωμένα φουντούκια που κράτησα.

Καλή επιτυχία!