Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Cheesecake λεμονάτο της Λίλας




Θα χρειαστούμε:
Κρέμα λεμονιού (έτοιμη σε βαζάκι - το λεγόμενο lemon curd , 300 γραμμάρια περίπου-, και για όσους θέλουν να τη φτιάξουν η συνταγή πιό κάτω)
Δυο σκαφάκια τυρί τύπου φιλαδέλφεια (και light για όσους το επιθυμούν), σύνολο 400 γραμμάρια.
Ένα μεγάλο πακέτο μπισκότα τύπου digestive 
τρεις κουταλιές σούπας βούτυρο.


Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν χοντρά τρίμματα. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε με το τριμμένο μπισκότο. Προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας απο την κρέμα λεμονιού και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα καλά.
Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σε μία φορμίτσα για μικρή τούρτα. Όσο χρειαστεί για να έχουμε μια λεπτή στρώση. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για μισή ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε το τυρί με δυο κουταλιές σούπας κρέμα λεμονιού, να αναμειχθούν καλά. Στρώνουμε πάνω απο τη βάση του μπισκότου. Αφήνουμε ένα τέταρτο τουλάχιστον στο ψυγείο να πήξει λίγο η κρέμα του τυριού.
Στρώνουμε απο πάνω την κρέμα λεμονιού και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον ακόμα. 
Είναι δροσερότατο και γλυκόξινο, ό,τι πρέπει για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Η κρέμα λεμονιού:
3 λεμόνια
1 1/2 κούπα ζάχαρη
μισό πακέτο και λίγο ακόμα αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, να έχει μαλακώσει)
4 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
ελάχιστο αλάτι

Ξεφλουδίζουμε με μαχαίρι τα λεμόνια, πολύ λεπτό ξεφλούδισμα, να πάρουμε όλη την εξωτερική φλούδα (όχι το άσπρο). Βάζουμε το ξύσμα στο μούλτι, μαζί με τη ζάχαρη, και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν και να ενσωματωθεί η φλούδα στη ζάχαρη. Χτυπάμε το βούτυρο με το μείγμα ζάχαρης-φλούδας λεμονιού. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μετά το χυμό λεμονιού και τέλος το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουν ενωθεί καλά όλα. Βάζουμε το  μείγμα σε κατσαρολάκι, πάνω σε σιγανή φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς για δέκα λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει. Πήζει λίγο πριν βράσει συνήθως. Αφού κρυώσει η κρέμα, τη βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο, κλείνουμε και τη φυλάμε  στο ψυγείο.