Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Λουκουμάκια Σπιτικά με Μελι και Πορτοκάλι



Υλικά για μία δόση:

1 φακελάκι ζελατίνα σε σκόνη (των 10 γραμμαρίων)

1 μέτριο φλυτζανάκι του καφέ κρύο νερό

χυμός απο δύο μικρά πορτοκάλια φρεσκοστυμμένος και περασμένος απο σουρωτήρι να καθαρίσει απο τις ίνες - θα χρειαστούμε 10 κουταλιές της σούπας χυμό.

7 κουταλιές της σούπας κοφτές ανθόμελο (με ελαφριά γεύση όσο γίνεται)

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ (να χωράει όλα τα υλικά μου γιατί εκεί θα δουλέψω) αδειάζω το φακελάκι της ζελατίνας, προσθέτω το νερό (όσο κρύο γίνεται), ανακατεύω καλά να διαλυθεί η ζελατίνα και αφήνω για ένα τέταρτο. Το μείγμα μου θα πήξει.

Φτιάχνω μπεν μαρί βάζοντας δυο δάχτυλα νερό να βράσουν σε μια κατσαρόλα που να χωράει καλά το μπωλ μου. Όταν βράσει το νερό χαμηλώνω τη φωτιά και τοποθετώ μέσα το μπωλ με τη ζελατίνα. Ανακατεύω σιγά σιγά και σε λίγη ώρα βλέπω ότι η ζελατίνα έχει ηγροποιηθεί πάλι κι έχει γίνει διάφανη. Τότε αρχίζω προσθέτοντας δυο κουταλιές μέλι. Ανακατεύω καλά, προσθέτω το πορτοκάλι κουταλιά κουταλιά και τέλος το υπόλοιπο μέλι, πάλι κουταλιά κουταλιά. Ανακατεύω καλά μέχρι να δω τα υλικά μου να έχουν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σαν αραιό μέλι. Κατεβάζω απ τη φωτιά και αδειάζω σε σκεύος ανάλογης χωρητικότητας που έχω στρώσει στον πάτο και στα πλάγια με λαδόχαρτο. Μπορεί να είναι ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι ή άλλο σκεύος της κουζίνας.
Αφήνω το μείγμα να πήξει δυο-τρεις ώρες τουλάχιστον. Όταν είναι έτοιμο, έχει στερεοποιηθεί, το κόβω σε τετραγωνάκια και αν θέλω τα κυλάω σε ζάχαρη άχνη. (εμείς δεν προλάβαμε!). Βγαίνουν περίπου είκοσι μεγάλα κομμάτια στη δόση.
Καλή επιτυχία.