Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Παξιμαδάκια βρώμης με ηλιόσπορους

Υλικά:
500 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
100 γραμμάρια ηλιόσπορος καθαρισμένος
60 γραμμάρια ελαιόλαδο
60 γραμμάρια νερό
τρεις γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι, με μέσα μισό κουταλάκι γλυκού σοδα
2 κουταλιές σούπας μηλόξιδο
αλατάκι
ένα αυγό



Αναμειγνύω σε λεκανίτσα τη βρώμη, τον ηλιόσπορο, το λάδι, το νερό, το γιαούρτι με τη σόδα (που έχω αφήσει μαζί ένα λεπτό να αφρίσει το γιαούρτι), το μηλοξιδο.
Αρχίζω το ζύμωμα, προσθέτω το αυγό, και τελευταίο το αλατάκι. Ζυμώνω με τα χέρια μέχρι να είναι μια ομοιογενής ζύμη που να πλάθεται σε καρβελάκια εύκολα.
Σε λαδόκολλα βάζω τα καρβελάκια μου που έχουν πάχος μπαγκέτας περίπου. Βγάζω 4 ή 5 καρβελάκια ανάλογα με το μήκος. Τα χαράζω με το μαχαίρι (δεν τα κόβω) έτσι ώστε να ξεχωρίζουν τα μελλοντικά παξιμαδάκια, αφήνοντας ένα εκατοστό τουλάχιστον άκοπο στη βάση. 




Ψήνω στους 175 βαθμούς σε φούρνο που έχω ήδη προθερμάνει (εφ όσον έχει σόδα και όχι μπέικιν πρέπει να φουρνιστεί άμεσα) για 50 λεπτά περίπου. Βγάζω απ το φούρνο τη λαμαρίνα, χαμηλωνω το φούρνο στους 60 βαθμούς. 

Αφηνω τα καρβελάκια να κρυώσουν και χωρίζω τα παξιμαδάκια με το χέρι, κόβονται εύκολα και έτσι δε σκορπίζουν. Τα απλώνω στη λαδόκολλα όπως τα χωρίζω και όταν ο φούρνος είναι έτοιμος τα ξαναβάζω και τα παξιμαδιάζω για . 3 ώρες περίπου. 
Καλή επιτυχία!