Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Σμυρνέικα τριφτά κουλουράκια πορτοκάλι - βανίλια



1 πακέτο βούτυρο αγελάδας (250 γραμμάρια)
2 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη άχνη
12 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
430 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει, με άρωμα βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
χυμός από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία

Χτυπάω στο μίξερ ή με μίξερ χειρός ή με ράβδο το βούτυρο (που έχω αφήσει έξω απ το ψυγείο δυο ώρες τουλάχιστον για να είναι μαλακό) με την άχνη, προσθέτοντας σε λίγο και τα αυγά. Στη συνέχεια το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, την αμμωνία, το σιμιγδάλι, και λίγο λίγο το αλεύρι. Θέλω ένα ζυμάρι απαλό που να πλάθεται, όχι πολύ σφιχτό αλλά να μην αφήνει ζύμη στα χέρια.
Πλάθω σε κουλουράκια, τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω σε φούρνο που έχω προθερμάνει στους 200 και τον κατεβάζω στου; 180 όταν βάλω το ταψί στο φούρνο. Ψήνω για 20-25 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο σας και πόσο ξεροψημένα τα θέλετε), ξεφουρνίζω , αφήνω να  κρυώσουν και απολαμβάνω. Η δόση είναι για δυο ταψιά, συνήθως φτιάχνω το ένα και κρατάω την υπόλοιπη ζύμη στην κατάψυξη. Την αφήνω εκτός ψυγείου 2- 3 ώρες, πλάθω και ψήνω με τον ίδιο τρόπο όταν θέλω φρέσκα κουλουράκια ξανά.
Καλή επιτυχία!