Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Λιχούδικη και Ελαφριά Μερέντα με Φυστίκι (Η Μερέντα του Μάκη)

ΜΕΡΕΝΤΑ

Θα χρειαστούμε:
250 γραμμάρια φυστίκια αράπικα
2-3 κουταλιές της σούπας ανθόμελο (ανάλογα με το πόσο 'γλυκό δόντι' έχετε)
1 φυτική σαντιγύ σε μεταλλικό κουτάκι (Morfat creamy, ή Γιώτης creme, ή ΕΡΜΟΛ)
2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το φλούδι απο τα φυστίκια είτε τρίβοντάς τα ελαφρά στα χέρια μας, είτε βάζοντάς τα πάνω σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, σκεπάζοντας με άλλη μια πετσέτα κουζίνας, και περνώντας ελαφρά απο πάνω έναν πλάστη μερικές φορές. Στη συνέχεια φυσάμε για να ξεχωρίσουν τα φλούδια απ τον καρπό (σε μέρος όπου να μπορούμε να σκουπίσουμε εύκολα μετά, όπως πχ σ ένα μπαλκόνι), ή ξεχωρίζουμε τον καρπό με τα χέρια μας.

Βάζουμε τα φυστίκια στο μούλτι και δίνουμε μια στροφή μετρώντας ως το 100 περίπου. Σταματάμε, ανακατεύουμε αν έχουν κολλήσει σε μια μεριά και χτυπάμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το μέλι κουταλιά κουταλιά  και χτυπάμε ακόμα δυο τρεις φορές, ανακατεύοντας, χτυπώντας. (καλό είναι να βάλετε τις δύο κουταλιες μελιού μόνο, και αν θελήσετε προσθέτετε την τρίτη στο τέλος που θα έχετε καταλάβει την τελική γεύση). Μετακινούμε τιο μείγμα σ ένα μπωλ και προσθέτουμε τη φυτική κρέμα, ανακατεύοντας με το κουτάλι να γινουν τα υλικά όσο γίνεται ένα. Προσθέτουμε και το κακάο, ανακατεύοντας ξανά. Μεταφέρουμε στο μούλτι και πάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα βελούδινο μείγμα με όρατούς κάποιους κόκκους φυστικιού.

Βάζουμε τη μερέντα μας σε βάζο με καπάκι, αναλόγου μεγέθους και φυλάμε στο ψυγείο, Θέλει 2-3 ώρες για να σφίξει καλά πριν την καταναλώσουμε. Γενικά έχει μακριά διάρκεια ζωής εφ όσον είναι σε κλειστό βάζο ή τάπερ. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες όπως την πρώτη μέρα.



Ανάλυση βάρους και θερμιδική ανάλυση.

Η δόση αυτή μας δίνει 615 έως 660 γραμμάρια μερέντας (250 απο τα φυστίκια, 250 απο τη σαντιγύ, και τα υπόλοιπα απο το μέλι -85-130 γρ περίπου- και το κακάο-30 γρ-)
Οι θερμίδες για τη δόση είναι 2,.170.  - 2.230.
120-180 θερμίδες το μέλι
1450 απο τα φυστίκια
500 περίπου απο τη φυτική κρέμα
και 100 θερμίδες απο το κακάο

Αν λάβουμε υπ όψιν μας ότι η Μερέντα του εμπορίου έχει περίπου 520 θερμίδες ανα 100 γραμμάρια ενώ εδώ έχουμε περίπου 338 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (και υλικά αρκετα πιό υγιεινά, που ωφελούν τον οργανισμό μας), μπορούμε να την απολαύσουμε χωρίς τύψεις.