Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Φανουρόπιτα Digestive (Με αλεύρι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη)




Η Φανουρόπιτα είναι μια ελληνική παράδοση, θρησκευτική αλλά κυρίως λαϊκή.
Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, ή ανήμερα (στις 27 Αυγούστου) οι γυναίκες πηγαίνουν την πίτα αυτή στην εκκλησία, μαζί με τα ονόματα των οικείων τους, για διάβασμα και ευλογία. Τα υλικά πρέπει να ναι πάντα μονά σε αριθμό. Πχ 7 ή 9 ή 11 κλπ.
Η παράδοση λέει ότι εκείνη τη μέρα μπορεις να 'τάξεις', μιαν ευχή, κάτι που επιθυμεις να 'βρεις'.
Φυσικά, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα νόστιμο, θρεπτικό και νηστήσιμο γλυκό, μπορεί να παρασκευάζεται και να τρώγεται όλο το χρόνο.

Να λοιπόν μια συνταγή, 'εκσυγχρονισμένη' κατά μια έννοια, με αλεύρι ολικής άλεσης και μαύρη ζάχαρη. Δεν ειναι πολύ γλυκιά, αν σας αρέσουν τα πολύ γλυκά προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμη.

Υλικά
1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο κατά προτίμηση)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί (χρησιμοποιω Syrah που δεν είναι πολύ οξύ στη γεύση)
1 ποτήρι φρεσκο πολτό πορτοκαλιού (στην ουσία πορτοκάλι περασμένο στο μούλτι χωρίς την εξωτερική φλούδα μόνο. Για να μην πανε χαμένες οι ίνες.)
1 ποτήρι ξανθές σταφίδες
1 ποτήρι καρύδια χοντροαλεσμένα (να μην είναι και σκόνη, να τα νιώθουμε λίγο όταν τρώμε την πίτα)
3 κουταλιές της σούπας κακάο (άγλυκο)
2 ποτήρια μαύρη ζάχαρη
μισό κουταλάκι τσαγιού μαγειρική σόδα
3 ποτήρια (περίπου) φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι και το κρασί σε μια λεκανίτσα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει αρκετά η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στον πολτό πορτοκαλιού και προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Ανακατεύοντας ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες, τα καρύδια και το κακάο. Στο τέλος ριχνουμε κούπα κούπα το αλεύρι ανακατεύοντας (κατά προτίμηση με το χέρι) μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό (όπως του κέικ περίπου). 3 ποτήρια (ίδια μ αυτά που χρησιμοποιήσαμε για τη μέτρηση του λαδιού του κρασιού και του πορτοκαλιού) συνήθως είναι αρκετά.
Στρώνουμε σε στρόγγυλο ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών, η άλλο παρόμοιας χωρητικότητας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 - 50 λεπτά περίπου (ως να βγει το μαχαίρι καθαρό). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη μαύρη ζάχαρη ακόμα που την έχουμε περάσει απο το μούλτι να γίνει πιο λεπτή.

Καλή επιτυχία!