Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Τραγανά ψωμάκια της Κυριακής



ΠΡΟ-ΖΥΜΗ  
175 γραμμάρια γάλα εβαπορέ χλιαρό
1μαγιά σε φακελάκι
1 κουταλιά σούπας μέλι
4 κουταλιές σούπας αλεύρι για τσουρέκι

Βάζω τη μαγιά σε λεκανίτσα, προσθέτω το γάλα και το μέλι, κι ανακατεύω. Προσθέτω το αλεύρι λίγο λίγο αχνιστά, ανακατεύοντας καλά με κουτάλι. Σκεπάζω με δυο πλαστικές σακούλες, δεμένη η κάθε μια και αφήνω να ξεκουραστεί για 45 λεπτά


ΖΥΜΩΜΑ
στη συνέχεια
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. μέλι
λίγο αλάτι
λίγο μηλόξιδο (μισή κ.σ.)
350 γρ αλεύρι για τσουρέκι (περίπου)

Προσθέτω στην προζύμη που έχει ανεβεί, στο κέντρο, το βούτυρο, το γιαούρτι και το αυγό (όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
αυνεχίζω με μέλι, ξύδι.
Προσθέτω το αλεύρι λίγο λίγο ζυμώνοντας, λιγάκι αλάτι , και συνεχίζω μέχρι να έχω ζυμάρι που να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκανίτσας. Κάνω μερικά διπλώματα όπως είναι αφράτο , σκεπάζω πάλι με δυο δεμένες σακούλες, και πετσέτα από πάνω αν θέλω για έξτρα ζέστη, κι αφήνω να ξεκουραστεί για  1 ώρα.

ΠΛΑΣΙΜΟ
Ανοίγω, παίρνω κομματάκια σε μέγεθος μανταρινιού, τα πλάθω λίγο απαλά να πάρουν στρόγγυλο σχήμα και τα τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου. Αραιά μεταξύ τους, βγαίνουν εννιά ψωμάκια μ αυτή τη δοσολογία υλικών. Καλύπτω από πάνω με ταψί βαθύ, να σκεπάσει σαν καπάκι, και σκεπάζω από πάνω και με μια κουβέρτα ή χοντρή πετσέτα. Αφήνω να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν πάλι για 45'.

ΨΗΣΙΜΟ
Ανοίγω, ραντίζω κάθε ψωμάκι με λίγο νερό και πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε φούρνο που έχω ήδη προθερμάνει, στους 200, για 20 λεπτά.


Σβήνω το φούρνο, σκεπάζω με λαδόκολλα και τ αφήνω μέσα για 5 λεπτά ακόμη να τραγανίσει η κόρα. Βγάζω το ταψί απ το φούρνο, ξεσκεπάζω τα ψωμάκια και τα καλύπτω με πετσέτα μέχρι να κρυώσουν καλά. Αποθηκεύω κανονικά σε σακούλα με ζιπ ή σε πετσέτα.

Καλή επιτυχία!