Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Αντίο πατρίδα μου..

Το τραγούδι Αντίο πατρίδα μου γράφτηκε απο τον Enrico Macias (το αληθινό του όνομα είναι Gaston Ghrenassia) μέσα στη βάρκα που τον μετέφερε, 'εξόριστο' λόγω διώξεων, απο την Αλγερία στη Γαλλία.

Ο Ενρίκο Μασίας γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1938  στο Constantine της Αλγερίας, και είναι Αλγερινός Γαλλοεβραίος τραγουδιστής.
Ο πατέρας του ήταν βιολιστής σε μια ορχήστρα που έπαιζε maalouf, δηλαδή ανδαλο-αραβική μουσική. Ο Ενρίκο έπαιζε κιθάρα απο μικρό παιδί και άρχισε να συμμετέχει στην ορχήστρα στα 15 του, παίρνοντας σύντομα τη θέση του Cheick Raymond που ήταν ο πρώτος κιθαρίστας. Στη συνέχεια δούλεψε ως δάσκαλος, αλλά συνέχισε καί την κιθάρα.
Το 1961, ο Cheick Raymond σκοτώθηκε, και την ίδια χρονιά ξέσπασε η αλγερινή επανάσταση.
Η κατάσταση έγινε επικίνδυνη για τους Εβραίους κατοίκους του Constantine, και ο Ενρίκο έφυγε, 'εξόριστος' για τη Γαλλία μαζί με τη γυναίκα του Suzie (που ήταν κόρη του Cheick Raymond). Μέσα στη βάρκα που τον έπαιρνε μακριά απ την αγαπημένη του πατρίδα έγραψε το τραγούδι αυτό, που ήταν και το πρώτο που ηχογράφησε στα Γαλλικά, το 1962 στο Παρίσι.
Ακολούθησε μια τεράστια καριέρα, για έναν υπέροχο μουσικό, τραγουδιστή και άνθρωπο.(το βίντεο απο το κανάλι του Κώστα Λογιτσιώτη στο youtube
https://www.youtube.com/user/logkost1 )


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου