Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Σαν ουρανός.. - 1η Μαϊου 1976 - Αλέξανδρος Παναγούλης
«Η ανάκρισις ήρχισε κλιμακουμένη από της περιοχής των γρονθοκοπημάτων, των εγκαυμάτων, της φάλαγγος και των ραυδισμών μέχρις και της περιοχής των σεξουαλικών βασανιστηρίων. Δεν αποδέχομαι την βίαν ως μέσον ούτε την πολιτικήν δολοφονίαν, αλλά εις την προκειμένην περίπτωσιν διά να αλλάξη η κατάστασις η οποία μας επεβλήθη διά της βίας, μόνον διά της βίας ημπορεί να αλλάξη. Δεν έχει σημασίαν ότι ημείς απετύχαμεν. Αλλοι έρχονται μετά από εμάς. Δεν υποχωρώ διότι γνωρίζω ότι το ωραιότερον κύκνειον άσμα οιουδήποτε πραγματικού αγωνιστού είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος, παρά ενώπιον μιας τυραννίας, και αυτήν την θέσιν αποδέχομαι».
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης 'απολογούμενος' στο Στρατοδικείο στις 8 Νομεβρίου του 1968.

Δε χωράει σε λέξεις ο Παναγούλης..Η χούντα τον βρίσκει στο στρατό. Λιποταξία. Ψευδώνυμο «Ανίκητος»
Απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου τον Αύγουστο του 68.
Σύλληψη, ασύλληπτα απάνθρωποι βασανισμοί, δίκη, καταδίκη σε θάνατο. 

Ο ίδιος ο Θεοφιλογιαννάκος θα πει για τον Παναγούλη στη δική των βασανιστών:
«Ο Παναγούλης ήταν ο μόνος που δεν λύγισε ποτέ. Ο υπ αριθμόν ένα αντιστασιακός. Όταν του είπα πως εγώ θα τον βοηθήσω να διαφύγει, αρκεί να πάει στο εξωτερικό και να μας αφήσει ήσυχους, μου απάντησε: “Λάθος πόρτα χτύπησες, Θεοφιλογιαννάκο. Ο Παναγούλης θα δραπετεύσει και θα βγει”. Αυτός είναι αντιστασιακός».
Συνεχή βασανιστήρια, απόδραση (δις, την πρώτη φορά με τη βοήθεια του δεσμοφύλακά του. Ολόκληρη Αθήνα δεν έχει ένα σπίτι, έναν τόπο φιλικό για να τον κρύψει. Ο ίδιος ο ξάδερφός του τον καταδίδει τελικά και τον παραδίδει στην αστυνομία για κάποιες χιλιάδες δραχμές αμοιβή και μια θέση στο δημόσιο (....) )
Βασανισμών συνέχεια, εγκλεισμός σε κελί - τάφο. Ποιήματα που γράφει, όταν του αφαιρούν το χαρτί και το μελάνι με το ίδιο του το αίμα σε  σπιρτόκουτα, και στους τοίχους του κελλιού του.


Έξοδος απο τη φυλακή με αμνηστία (μετά απο παγκόσμιο ξεσηκωμό της κοινής γνώμης) το 73. (ποτέ δεν υπέγραψε αίτηση χάριτος ο ίδιος, το αρνήθηκε με πείσμα ως το τέλος)
Βουλευτής με την Ένωση Κέντρου με το τέλος της δικτατορίας, μηνύσεις κατά χουντικών αξιωματικών, μάρτυρας στις δίκες των βασανιστών.

Ανοιχτή τοποθέτηση ενάντια στον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ που τον θεωρεί ενδιαμεσο άνθρωπο της δικτατορίας.Έρευνα για τα αρχεία της ΕΣΑ. Συνεχείς απειλές κατά της ζωής του. Ανεξαρτητοποίηση από την Ένωση Κέντρου. Αρνητική στάση προς τον Αντρέα Παπανδρέου - μιά μερα πριν τη δολοφονία του δηλώνει σε συνέντευξη σε δημοσιογράφο πως τον θεωρεί τον μεγαλύτερο πράκτορα των Αμερικάνων.
Λίγο πριν από την δημοσιοποίηση των αρχείων της ΕΣΑ, δολοφονείται, με τον μανδύα ενός τροχαίου ατυχήματος. Ημερομηνία θανάτου: 1η Μαϊου του 1976."..Εκείνος ήταν δίκαιος κι απέραντος.. Σαν ουρανός.."1 σχόλιο:

  1. Μην το συζητάς...........
    Ήταν ένα κομμάτι του Θεού, που πέρασε από τη Γη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή