Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ανάλαφροι και Ζουμεροί Κεφτέδες Κοτόπουλου


Είχαμε μια συζήτηση τις προάλλες για το θαύμα γεύσης που ονομάζεται κεφτές (της μανούλας). Που όμως σήμερα θεωρείται κάπως επιβαρυντικός λόγω του τηγανιού. Αποφάσισα λοιπόν να πειραματιστώ, να ελαφρύνω κατά πολύ τα συστατικά του, αλλά και να τον ψήσω σε σακούλα φούρνου απο κείνες όπου ψήνουμε το κοτόπουλο. Για να αποφύγω το τηγάνισμα αλλά διατηρώντας τους χυμούς του κεφτέ ατόφιους και λαχταριστούς. Το αποτέλεσμα ήταν απίθανα ζουμερό και νόστιμο, με ελάχιστα λιπαρά και με καλούς υδατάνθρακες μόνο (πίτουρο βρώμης).

250 γραμμάρια κιμας απο κοτόπουλο
150 γραμμάρια ανθότυρο ψιχουλιασμένο στο χέρι
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
φρέσκος δυόσμος (και βασιλικός/ φασκόμηλο αν θέλω)
1 κουταλιά σούπας λάδι
2 αυγά
6 -7 κουταλιές σούπας πίτουρο βρώμης (όσο χρειαστεί μέχρι να πάθεται το μείγμα σε απαλά ζουμερά μπιφτέκια)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χτυπάω στο μούλτι το κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια, το σκόρδο και τα μυρωδικά.
Σε μια λεκανίτσα βάζω όλα τα υλικά εκτός απο το πίτουρο και το αλατοπίπερο. Ζυμώνω και προσθέτω το πίτουρο κουταλιά κουταλιά μέχρι να έχω μια αφράτη, υγρή ζύμη που να πλάθεται σε μαλακούς κεφτέδες. Προσθέτω και το αλατοπίπερο και την αφήνω 15-20 λεπτά στο ψυγείο σκεπασμένη.
Βγάζω απο το ψυγείο και πλάθω σε κεφτέδες παίρνοντας μεγαλούτσικα κομμάτια στα χέρια και πλάθοντάς τα απαλά, χωρίς να πιέζω τη ζύμη, μόνο με το εσωτερικό της παλάμης. Βγαίνουν περίπου 8 μεγάλοι κεφτέδες. Αν θέλω πιό πολλούς αυξάνω τις δοσολογίες ανάλογα.
Έχω έτοιμη μια σακούλα ψησίματος μεγάλη (παίρνω το ρολό και κόβω κάθε φορά το μέγεθος που θέλω) ώστε να παίρνει όλους τους κεφτέδες άνετα χωρίς να πατιούνται μεταξύ τους. Βάζω τη σακούλα σε λαμαρίνα φούρνου, ανοιχτή, και παίρνω κάθε κεφτέ στα χέρια μου, που είναι λαδωμένα, τον περνάω με λάδι ελαφρά και τον τοποθετώ μέσα στη σακούλα. Όταν τελειώσω κλείνω τη σακούλα, τη δένω, και τοποθετώ τη λαμαρίνα στο φούρνο, στους 200 βαθμούς. Ψήνω για 50 λεπτά περίπου.
Σερβίρω με ό,τι γαρνιτούρα θέλω, θα σύστηνα μια πολύχρωμη φρέσκια σαλάτα ώς το ιδανικό συνοδευτικό. Και λίγο σπιτικό λευκό κρασί. :)
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου