Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα ελαφρά και ευωδιαστά με αλεύρι ρυζιού




1 1/2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κούπα τσαγίου φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι και λεμόνι (χυμός απο μισό λεμόνι, το υπόλοιπο πορτοκάλι)
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κουταλάκι του γλυκου σόδα φαγητού
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
μια κουταλιά της σούπας κανέλλα, 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
2 κάψουλες βανίλιας
1 κουταλιά σούπας ρακόμελο
4 κούπες τσαγιού αλεύρι ρυζιού


Για το σιρόπι:
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού νερό
1 κούπα τσαγιού μέλι
χυμός μισού λεμονιού
οι φλούδες απο το πορτοκάλι και το λεμόνι
κανελογαρύφαλλο δυο κουταλάκια
μια κουταλιά της σούπας ρακόμελο ή λικερ (έβαλα λικέρ φραμπουάζ)


Εκτέλεση.
Βάζω σε λεκάνη όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι ρυζιού, τη σόδα, το μπέικιν και μια κουταλιά σούπας χυμό.
Ανακατεύω τα υλικά με κουτάλι να αναμειχθούν καλά. Σε μια κούπα διαλύω τη σόδα μέσα στο χυμό και την προσθέτω στο μείγμα μου. Προσθέτω κούπα κούπα και το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλι πάντα. Στην τελευταια κουπα προσθέτω και το μπέικιν. Ανακατεύω καλά με κουτάλι -δε ζυμώνω με τα χέρια- μέχρι να έχω μια απαλή, υγρούτσικη ζύμη που να μπορώ να την κόβω σε κομμάτια με τα χέρια μου. Όταν φτάσω σ αυτό το σημείο παίρνω κομμάτια στα χέρια μου και τα κάνω μικρά μπαλλάκια περνώντας τη ζυμη απο τη μια παλάμη στην άλλη μερικές φορές (δε ζυμώνω, δεν πιέζω). Λιγο πιο μεγάλα απο καρύδια άσπαστα. Τοποθετώ τα μπαλλάκια μου σε ταψί λαδωμένο ή σε φύλλο σιλικόνης πάνω σε ταψί. Τα πιέζω ελαφρά με πηρούνι να πλατύνουν λίγο (ελαφρά για να μην ανοίξουν) και με το πηρούνι κάνω μικρές τρυπίτσες στην επιφάνεια.
Ψηνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 , πάνω κάτω αντιστάσεις, για 30 λεπτά περίπου. Μέχρι να τα δω καλά ροδισμένα.

Εν τω μεταξύ, δέκα λεπτά πριν τα βγαλω απ το φούρνο ξεκινάω το σιρόπι. Βάζω όλα τα υλικά εκτός απο το μέλι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας ενδιάμεσα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη, και μόλις πάρει βράση το σιρόπι το αφήνω στη φωτιά για ακόμα 10 λεπτά.
Ση συνέχεια προσθέτω το μέλι, ανακατεύω καλά και κλείνω τη φωτιά.

Αφού βγάλω τα μελομακάρονά μου απο το φούρνο και τα αφήσω σε σχάρα να κρυώσουν ξεκινάω το μέλωμα. Βάζω το σιρόπι μου στη φωτιά και πάλι και μόλις έρθει χαμηλώνω, να ειναι πολυ χαμηλή η φλόγα, ίσα  να το κρατάει να κοχλάζει. Βάζω μέσα στην κατσαρόλα 7-8 μελομακάρονα, τα αφηνω 5 λεπτά, τα γυρίζω απ την ανάποδη, τα αφήνω άλλα 10, τα ξαναγυρίζω και τα αφήνω λίγο ακόμη.
Όταν τα ακουμπώ με το κουτάλι και τα καταλαβαίνω μαλακά τα βγάζω, τα τοποθετώ σε πιατέλα, και βάζω άλλα μέσα στην κατσαρόλα.

Όταν τελειώσω το μέλωμα τα βάζω όλα (προσοχή στα ζεστά, αφήστε τα να σφίξουν πριν τα μετακινήσετε) σε πιατέλα άλλη, να έχουν στραγγίξει. Απο πάνω βάζω καρύδι τριμμένο ή φλούδα πορτοκαλιού απο κείνη που είχα στο σιρόπι. Σε μια κούπα βάζω δυο τρεις κουταλιές απ το σιρόπι μου και μια κουταλιά μέλι ακόμα. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί το μέλι και μ αυτό περιχύνω τα μελομακάρονα στην πιατέλα μου. Όταν κρυώσουν καλά δείχνουν το σφίξιμό τους, στην αρχή φαίνονται πολύ μαλακά αλλά στο τέλος είναι καί τραγανά και μελωμένα.

Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Μα τον αγιο βουβαλο , πρεπει να ειναι πολυ ομορφα, ομως τελικα δεν μας ειπες ποτε βαζεις τα υπολοιπα υλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τον αγιο βουβαλο , πρεπει να ειναι πολυ ομορφα, ομως τελικα δεν μας ειπες ποτε βαζεις τα υπολοιπα υλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτέλεση.
    Βάζω σε λεκάνη όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι ρυζιού, τη σόδα, το μπέικιν και μια κουταλιά σούπας χυμό.
    Αυτα ποτε τα βαζεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακριβως απο κατω καλέ μου γιατρέ.
    "Ανακατεύω τα υλικά με κουτάλι να αναμειχθούν καλά. Σε μια κούπα διαλύω τη σόδα μέσα στο χυμό και την προσθέτω στο μείγμα μου. Προσθέτω κούπα κούπα και το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλι πάντα. Στην τελευταια κουπα προσθέτω και το μπέικιν. Ανακατεύω καλά με κουτάλι -δε ζυμώνω με τα χέρια- μέχρι να έχω μια απαλή, υγρούτσικη ζύμη που να μπορώ να την κόβω σε κομμάτια με τα χέρια μου."
    Ναι, έγιναν θεϊκά. Μελωμένα και τραγανά ως έσα. Θέλει λιγη προσοχή στην αρχη γιατι ειναι πολυ μαλακά όταν βγουν απ το σιροπι αλλα αν μεινουν ησυχα για καμια ώρα σφιγγουν υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή